Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Devizové SAB se dařilo, akcionáři vydělali

Radomír Lapčík je spolumajitel SAB Finance i Trinity Bank. Zároveň je investorem internetového deníku Newstream.cz
SAB Finance
Tereza Zavadilová
tzv

Pro SAB Finance, českou jedničku na trhu v oblasti devizových obchodů pro firemní klientelu, byl rok 2022 rekordním. Účetní zisk dosáhl hodnoty 268 miliónů korun před zdaněním a auditem. Oproti roku 2021 jde o růst hospodářského výsledku o 34 procent a znamená, že zhodnocení akcií dosáhlo výše osm procent za rok.

Reklama

Česká měna má podle SAB Finance nadále vysokou volatilitu, tomu odpovídá stále vysoká potřeba českých firem zajišťovat kurz měny vůči výkyvům a stabilizovat tak vlastní podnikání. Tržby v roce 2022 tak přesáhly hladinu půl miliardy korun, v porovnání s rokem 2021 je to výsledek přibližně o 25 procent lepší. Udržela se i dynamika meziročního růstu ve srovnání s předchozím obdobím 2020 / 2021. Rekordní byly i FX operace u spotových i forwardových obratů.  

„Rosteme, pokračujeme v rozšiřování nabídky služeb i servisu a společně s klienty i akcionáři bohatneme, kdy zisky z našeho podnikání vracíme nejenom zpět do dalšího růstu firem, ale i pravidelně vyplácíme ve formě dividendy akcionářům,“ komentuje výnosy na akcii, ale zároveň i historicky nejvyšší zisk Radomír Lapčík, který z pozice zakladatele a největšího akcionáře ovládá společnost SAB Finance. Ta vlastní akciové podíly v české bance Trinity Bank a v maltské FCM Bank. 

Trinity Bank, ve které má SAB Finance vlastnický podíl 10,21 procenta, pokračovala ve svém stabilním růstu a za loňský rok zpětinásobila zisk

Maltská FCM Bank (kde má SAB Finance podíl ve výši 99 procent) navýšila svůj kapitál a výrazně si upevnila svou pozici na trhu v oblasti poskytování úvěrů a financování developerských projektů. Banka generovala zisk tři miliony euro před zdaněním a auditem. Jde o polovinu lepší výsledek než v roce 2021. Zároveň s novým rokem 2023 posílila management banky Kateřina Štěrbová, která nastoupila na pozici CEO. Vystřídala bývalého šéfa banky Marcela Homolku.

Malta

Na Maltě je stavební boom. Táhne ho i česká banka

Slunečná ostrovní země staví nové hotelové, rezidenční a apartmánové domy s více než 50 tisíci lůžky. „Země odstartovala během pandemie stavební boom,” říká český šéf maltské banky.

Přečíst článek

Souhrnný celkový zisk společností s vlastnickým podílem Radomíra Lapčíka přesáhl před zdaněním a auditem rekordní hranici 1,3 miliardy korun.  

„Věřím v další úspěšný rok společností, přesně dle hesla největšího českého podnikatele minulosti, zlínského Tomáše Bati. Ten říkal, že dobrý obchod je takový, kde jsou spokojeni všichni zúčastnění. Pro nás to znamená, že v příštím roce musíme být spokojeni nejenom my, ale také naši klienti a též akcionáři,“ komentoval Lapčík.

Radomír Lapčík je investorem byznysového portálu newstream.cz, pozn. red. 

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma.

Lidé spíše podceňují razanci a neústupnost letošní české inflace. Množí se prognózy, že bude opět dvouciferná

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma, do nějž vyskočila loni. Ministerstvo financí zveřejnilo ve čtvrtek svoji novou prognózu, inflace má podle ním celoročně činit 10,4 procenta. Přitom v prognóze z loňského listopadu ještě počítalo pro letošek s inflací jen ve výši 9,5 procenta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme