Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

BMW nalije miliardy do mnichovské centrály. Do tří let v ní bude vyrábět už jen elektromobily

BMW nalije miliardy do mnichovské centrály. Do tří let v ní bude vyrábět už jen elektromobily
Profimedia
 ČTK

Německý výrobce luxusních aut BMW investuje 650 milionů eur (kolem 16 miliard korun) do přestavby své hlavní továrny v Mnichově. Od roku 2027 tam bude vyrábět pouze elektromobily.

Reklama

Loni tvořily plně elektrické vozy 15 procent prodejů BMW. Očekává se, že do roku 2026 se tento podíl zvýší na třetinu.

Společnost na místě minichovské centrály postaví čtyři budovy včetně nové montážní linky a karosárny. Výrobu spalovacích motorů BMW přesune do Británie a Rakouska. Zhruba 1200 zaměstnanců se bude muset rekvalifikovat anebo změnit místo práce.

Na rozdíl od jiných automobilek si BMW nestanovila vlastní cíl pro ukončení výroby automobilů se spalovacími motory. Naráží ale na nařízení Evropské unie, které v sedmadvacítce fakticky zakazuje prodej nových automobilů se spalovacím motorem od roku 2035.

Ficova vláda uleví automobilce Kia od daní. Podpoří tím rozmach elektromobility

Slovensko podpoří daňovou úlevou 29,95 milionu eur (více než 736 milionů korun) investici místní divize jihokorejské automobilky Kia, která vynaloží 107,9 milionu eur (2,65 miliardy korun) do připravované produkce dvou nových elektromobilů. Rozhodla o tom ve středu slovenská vláda.

Přečíst článek

Automobilky, například Mercedes-Benz či Volkswagen, v posledních měsících varovaly, že prodej elektromobilů se nevyvíjí tak rychle, jak se očekávalo. Na spotřebitele doléhají ekonomické tlaky, a to právě ve chvíli, kdy začaly zmírňovat potíže s dodavatelskými řetězci, které brzdily výrobu.

BMW loni na autosalonu IAA Mobility v Mnichově představila nový plně elektrický model i5. Vůz je zhruba stejně velký jako současná nejprodávanější modelová řada 3 automobilky. V mnichovské továrně se bude vyrábět od roku 2026 souběžně s auty se spalovacím motorem. Automobilka ho hodlá vyrábět také ve svých závodech v Maďarsku (Debrecín), Číně (Šen-jang) a Mexiku (San Luis Potosí).

Výrobce luxusních aut dodal v loňském roce zákazníkům po celém světě rekordních 2,55 milionu vozů, což bylo o 6,5 procenta více než v předchozím roce. Odbyt se zvýšil ve všech regionech. Prodej plně elektrických vozů stoupl o 74 procent na 376 tisíc vozů. BMW tak v tomto segmentu rostla rychleji než celý trh plně elektrických vozidel.

Letos chce BMW prodat více než půl milionu plně elektrických vozů a zvýšit jejich podíl na celkovém prodeji na zhruba 20 procent. BMW má v nabídce 18 plně elektrických modelů.

Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Dceřiná společnost Volkswagenu pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Společnost PowerCo, která je bateriovou divizí automobilky Volkswagen, zaznamenala slibné výsledky v testech prototypu tzv. solid-state baterie pro elektromobily amerického partnera QuantumScape.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Továrna VW v německém Cvikově

Německý autoland ještě není z nejhoršího venku. Doplácí na to i české podniky

Přečíst článek
Začíná pivní slavnost Oktoberfest

FOTOGALERIE: Tuplákem na Oktoberfestu za 369 korun to jen začíná. Za talíř ředkviček už dáte tisíce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme