Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Atos pod palbou. Proti prodeji Křetínskému protestují akcionáři i zaměstnanci, akcie firmy klesly

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Záměr vedení francouzské skupiny Atos prodat část aktivit firmě českého miliardáře Daniela Křetínského čelí sílící kritice ze strany minoritních akcionářů i zástupců zaměstnanců. Terčem nespokojenosti je předseda správní rady Bertrand Meunier. Akcie skupiny Atos zaznamenaly na burze propad a ve středu byly na své historicky nejnižší hodnotě.

Reklama

Na začátku srpna vedení skupiny Atos oznámilo, že dojednává s firmou EP Equity Investment ze skupiny Křetínského prodej své divize Tech Foundations. Cílem je podle vedení posílit kapitál skupiny a snížit zadlužení zbývající části skupiny, která se přejmenuje na Eviden. Křetínský by podle dohody, jejíž konečné znění budou schvalovat akcionáři na valné hromadě, měl vstoupit i do kapitálu druhé entity - Evidenu.

„Navržené rozdělení je naprosto nelogické. Rizikem je, že ani jedna ze dvou entit nebude životaschopná,“ uvedl tajemník podnikové rady Jérôme Loriot.

S kritikou souhlasí spoluzakladatelka fondu Ciam Catherine Berjalová, podle které vedení skupiny udělalo názorový obrat. „Rozdělují se aktivity, které mezi sebou mají významné vazby, Daniel Křetínský dostane dárek, a necháme se obrat i o název Atos,“ uvedla Berjalová. Podle návrhu dohody by totiž současný název skupiny měl přejít na entitu, kterou bude zcela vlastnit český miliardář.

Pod silnou palbou kritiky se nachází předseda správní rady Meunier. Ten podle sdružení minoritních akcionářů Udaac zastřel skutečnou velikost transakce. Minoritní akcionáři se již dříve pokusili dosáhnout odvolání Meuniera na valné hromadě, ale byli neúspěšní. Podle analytika Frédérica Génévriera však nespokojení akcionáři zatím nedokázali dát dohromady dostatečnou sílu, aby manažera sesadili ze špičky společnosti.

Správní rada v září kritiku odmítla. Podle svého tvrzení se chová transparentně. Podle ní ani není mnoho alternativ k transakci s Křetínským. S tím někteří minoritní akcionáři a zástupci zaměstnanců nesouhlasí. Podle nich by se mohly odprodat americké aktivity skupiny, či ty v obranném průmyslu. Odboráři a politici nevylučují ani dočasný vstup státu do kapitálu společnosti.

Berjalová také žádá, aby vedení objasnilo okolnosti hlasování správní rady o jednání o prodeji části skupiny Křetínskému. Podle televizní stanice BFM-TV Meunier svolal zasedání správní rady v době, kdy věděl, že jeden z členů, který byl proti návrhu, je na cestě do Chile. Jednalo se o ředitele skupiny Reného Proglia, který se podle BFM-TV dostal pod tlak, aby ze svých funkcí rezignoval.

Daniel Křetínský

Křetínského EPH v pololetí vydělal 46 miliard. Růst podpořily akvizice

Křetínského EPH v pololetí zvýšil zisk o 12 procent. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělal v přepočtu téměř 46 miliard korun.

Přečíst článek

Atos loni v červnu kvůli ztrátám zahájil restrukturalizaci a podnik uvedl, že jejím cílem je do konce roku 2025 snížit zadlužení na polovinu, respektive na dvojnásobek základního provozního zisku. Na burze však pokračuje propad ceny akcií skupiny. Ve středu dosáhl minima - šest eur za akcii. Dnes se hodnota zvýšila na 6,4 eura. Když vedení ohlásilo, že jedná s Křetínským o prodeji, obchodovaly se akcie firmy za 10,4 eura.

Navrhovaná transakce vzbudila nevoli i mezi částí francouzských politiků, jelikož Atos má klíčovou roli pro simulaci testů jaderných zbraní, a tudíž pro udržení francouzského jaderného odstrašení. Minulý týden navíc jeden z minoritních akcionářů, fond Alix AM, podal oznámení, že transakci doprovází korupce.

Francouzské politiky se snaží uklidnit Křetínského emisaři, kteří je ujišťují, že český miliardář zůstane "zcela pasivním" investorem v Evidenu a že je ochotný vést diskuze o záležitostech, jež se týkají obrany a zbraní, píše agentura AFP.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme