Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliarda pro Zomato. Akcie firmy při vstupu na burzu zdvojnásobily hodnotu

Zomato, ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Rozvozce jídla, společnost Zomato, vstoupil na bombajskou burzu. Akcie po zahájení obchodování zdvojnásobily svou hodnotu. To je příznivou zprávou pro podobné start-upy.

Reklama

Indický podnik nabídla akcie za 76 rupií (cca 22 korun) za kus, z nabídky pak získal 1,26 miliardy dolarů (téměř 35 miliard koru). Po otevření trhu se cena akcií totiž zvýšila o 82,8 procenta. Tržní kapitalizace firmy tak překonala hranici jednoho bilionu rupií (293 miliard korun) a firma se dle indického listu Business Standart dostala mezi 50 nejhodnotnějších firem na bombajské burze.

Indie je v letošním roce jedním z nejaktivnějších trhů pro primární nabídky akcií. Pomohl jí přiliv peněz ze zahraničí a vysoký zájem od drobných domácích investorů. Na konci března ale nadšení investorů z akcií a primárních nabídek utlumila nová vlna nemoci covid-19. Z indických start-upů chystají vstup na burzu také finanční společnost Paytm, hotelový podnik Oyo Hotels nebo firma nabízející sdílené jízdy Ola.

Uber

Uber spojuje. Jeho nákladní divize koupí za miliardy přepravní firmu Transplace

Nákladní divize provozovatele alternativní taxislužby Uber koupí za 2,25 miliardy dolarů (téměř 49 miliard korun) přepravní společnost Transplace.

Přečíst článek

Firmu podporuje největší fintechová společnost na světě, čínský Ant Group, která vlastní 16,53procentní podíl Zomata. Největším akcionářem firmy je internetová společnost Info Edge (India) s podílem 18,55 procenta. 

Zomato zahájila provoz v roce 2008 a během následujích několika let se rozrostla po celé Indii. V roce 2012 překročila hranice a expandovala do několika okolních států. V dnešní době operuje ve 24 zemích včetně České republiky a celosvětově zaměstnává na pět tisíc lidí.

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

Vladimir Tenev

Nasdaq čeká rekordní IPO. Robinhood chce upsat akcie za 2,3 miliardy dolarů

Americká makléřská společnost Robinhood Markets chce z chystané primární veřejné nabídky akcií (IPO) na trhu Nasdaq v New Yorku získat až 2,3 miliardy dolarů (50 miliard korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Karin Šoóšová z J&T: Hysterie škodí. Úspěšní investoři ignorují krátkodobé výkyvy trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme