Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.
profimedia.cz
Kryštof Míšek

Známá „Santa Claus rally“ se zatím nekoná. A to i přes relativně pozitivní sadu makrodat, která potvrzují příběh o snižujících se inflačních tlacích v rámci amerického trhu práce. Ten již znatelně oslabuje a mohl by brzo umožnit první pokles úrokových sazeb ze strany americké měnové autority. S&P 500 se v závěr roku tedy nadále pohybuje v úzkém rozpětí.

Reklama

Podle středeční zprávy společnosti ADP, se v listopadu tvorba pracovních míst v soukromém sektoru dále zpomalila a mzdy vzrostly nejméně za více než dva roky. Společnosti přidaly za měsíc pouze 103 tisíc pracovníků, což bylo znatelně méně než stanovené odhady. Trhy tak plně předpokládají snížení sazeb ze strany Fedu již v druhém čtvrtletí roku 2024. Sazby by měly klesnout o 25 až 50 bazických bodů. V případě ECB je tento pokles ještě výraznější, někteří predikují snížení až o 150 bazických bodů v následujícím roce. A to v rámci šesti postupných kroků.

Ekonomické zpomalení, které probíhá v Číně má již dopad i na úvěrové hodnocení od ratingových agentur. Společnost Moody's Investors Service zhoršila výhled ratingu Číny ze stabilního na negativní. Snížení výhledu na negativní odráží sílící názor agentury, že čínské úřady budou muset poskytovat finanční podporu zadluženým místním samosprávám a státním firmám. Sílící pokles cen ropy Brent (obchoduje se kolem 77 dolarů), která je na nejnižší úrovni za několik měsíců, rovněž potvrzuje obavy o kondici druhé největší světové ekonomiky.

Akcie německé farmaceutické skupiny Merck se ve středu ráno propadly o téměř 14 procent poté, co oznámila, že její experimentální lék na roztroušenou sklerózu selhal v pozdní fázi testů. Analytici se nyní zaměří na pokrok společnosti Merck v oblasti xevinapantu, experimentálního léku na rakovinu hlavy a krku, který je v též pozdní fázi zkoušek. Akcie se letos obchodují více než 18 procent níže a mohou ještě dále klesat. Vývoj a zejména možná stagnace zisku do roku 2027 zůstává pro akcionáře výraznou komplikací.

Reklama

Související

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme