Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Coltu rostou v reakci na ohlášený deal

Premiér Petr Fiala na návštěvě v továrně Sellier & Bellot
Profimedia
Lukáš Kovanda

Akcie Coltu na pražské burze od pondělního rána rostou. Investoři tedy zjevně souhlasí, že dnes oznámený nákup jiné ikony zbrojního světa, Sellier & Bellot, vytvoří dodatečnou přidanou hodnotu.

Reklama

Zbrojovka Colt CZ kupuje jinou globální ikonu branže zbojní a muniční výroby, vlašimskou Sellier & Bellot. Získává v ní stoprocentní podíl.

Brazilskou firmu CBC, která od roku 2009 Sellier & Bellot vlastní, vyplatí Colt CZ dvěma způsoby. Zaprvé, zaplatí jí 350 milionů dolarů, tedy podle dnešního kurzu zhruba 7,9 miliardy korun, přičemž tyto peníze půjdou zčásti z jeho vlastních zdrojů a zčásti z dluhu.

Zadruhé, Colt CZ vydá a postoupí své nové akcie, takže CBC bude po skončení transakce vlastnit 27 až 28 procent Coltu CZ. Přesná výše podílu bude záviset na letošních finančních výsledcích Coltu CZ a CBC.

Z hlediska Coltu CZ má transakce synergický efekt. Sellier & Bellot patří k nejstarším výrobců střeliva na světě. Colt CZ, až do loňska fungující po názvem Česká zbrojovka Group, pak představuje předního světového výrobce ručních palných zbraní a rovněž také právě munice, a to jak pro vojenské, tak osobní, lovecké či sportovní využití.

Colt CZ kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot

Přeskupování mezi zbrojaři. Colt CZ kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot. Uzavřela dohodu se společností CBC Europe S.à r.l. (CBC) o koupi stoprocentního podílu ve firmě. Akcie podniku získá zbrojařský holding zaplacením 350 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 7,8 miliardy korun, a novou emisí kmenových akcií Colt CZ. CBC se tak stane akcionářem Coltu s podílem přibližně 27 až 28 procent po skončení transakce. Konečný podíl určí letošní auditované hospodářské výsledky obou firem.

Přečíst článek
  

Investoři akviziční záměr schvalují, akcie posilují

Trh reaguje na dnešní zprávu o spojení dvou legendárních jmen zbrojního světa pozitivně. Akcie Colt CZ, jež se od roku 2020 obchodují na pražské burze, si dnes připisují 1,2 procenta. Růst akcií přebírající firmy přitom obecně rozhodně nebývá pravidlem; naopak, poměrně časté je, že akcie přebírající firmy po oznámení převzetí klesají, neboť se investoři obávají možného nenaplnění záměrů transakce, případně mají obavu, že čím více prostředků půjde na její financování, tím méně připadne jim v podobě zisku, tedy dividend.  

Akcioví investoři tak zjevně převážně souhlasí s příznivou perspektivou převzetí, a schvalují tudíž vlastní důvod transakce. Tím je zajištění vytvoření dodatečné přidané hodnoty, oné synergie, v rámci propojení segmentů výroby munice a výroby palných zbraní.

Konečným většinovým vlastníkem „transatlantické“ skupiny Colt CZ, jež se postupně vyprofilovala kolem uherskobrodské České zbrojovky a předloni pořídila i proslulou americkou firmu Colt, je miliardář René Holeček. Ten je 27. nejbohatším Čechem podle letošního žebříčku miliardářů časopisu Forbes.  

Americký podnik Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení s českou Colt CZ

Americký podnik Vista Outdoor odmítl spojení s Colt CZ, přednost dává Strnadovu CSG

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení, kterou mu předložila česká zbrojařská skupina Colt CZ. Vista ale nadále doporučuje prodej své muniční divize Sporting Products jiné české firmě, a to Czechoslovak Group (CSG), jak oznámila v říjnu. Hodnota této transakce činí 1,91 miliardy dolarů (42,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Skupině Colt CZ za tři čtvrtletí meziročně klesly výnosy, prodala méně zbraní

Skupině Colt CZ meziročně klesly prodeje zbraní o více než 12 procent

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první tři letošní čtvrtletí výnosy 9,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o tři procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme