Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Marian Jurečka - informace o tématu

Pro zvoleného prezidenta Pavla bude valorizace důchodů jedním z prvních podpisů.

Pavel neodpověděl, zda podepíše snížení valorizace penzí

Zvolený prezident Petr Pavel bude ve středu chtít s vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) jednat o systémovém přístupu k řešení důchodů. Řekl to na tiskové konferenci na dotaz ohledně plánované snížené valorizace. Návrh, který má v pondělí schvalovat vláda a příští týden Sněmovna, by mohl být jedním z prvních k podpisu novým prezidentem po jeho inauguraci 9. března.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet nižší valorizací letos obere průměrného důchodce o 7100 korun

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jsou důchodci slabou sociální skupinou? Možná už by se mohli trochu uskrovnit

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Češi jsou posedlí důchody. Proč tolik lpíme na závislosti na státu

Marian Jurečka, který je nyní shodou okolností ministrem sociálních věcí, dostal na starost nevděčný úkol. Připravit něco jako reformu důchodového systému. Úkol, na kterém si již mnozí experti vylámali zuby. Fakta jsou totiž jasná. Důchodců bude neustále přibývat a není úplně jasné, kdo je bude živit.

Přečíst článek
Senioři - ilustrační foto

Současní třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech

Dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně půjdou do penze v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let.

Přečíst článek
Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu sumu určenou na podporu energetických úspor na tři miliardy.

Tři miliardy na úspory energií. Nejvíc žádají důchodci

Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu sumu určenou na podporu energetických úspor v nízkopříjmových domácnostech na tři miliardy korun. Přijímání žádostí otevřelo 9. ledna, do dneška jich úřad přijal 8306 za 951 milionů korun. Největší je zájem o dotace na výměnu oken. Průměrná výše dotace je 116 tisíc korun a 91 procent žádostí podali senioři. Data dnes na tiskové konferenci shrnul vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně vede ministerstvo životního prostředí.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Jurečka: Vláda možná vypustí z programového prohlášení nižší odvody firem

Vláda možná při plánované revizi svého programového prohlášení vypustí záměr snížit odvody firem na sociální pojištění zaměstnanců o dva procentní body. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát si podle něj v současné situaci nemůže dovolit výpadek příjmů. O změnách v prohlášení nyní jednají pracovní skupiny, dodal.

Přečíst článek
Žádné velké propouštění se nechytá, uvedly firmy v průzkumu.

Firmy se chystají nabírat, ukazuje průzkum. Krizi navzdory

Zhruba čtyři pětiny firem s více než desítkou zaměstnanců v Česku hodnotí svou situaci i přes nynější krizi jako dobrou. Zhoršení hospodářského výsledku očekávají tři z deseti podniků. Případné propouštění plánuje 11 procent zaměstnavatelů. Nejvíc ohroženi jsou lidé s nízkou kvalifikací. Naopak 79 procent firem se chystá nabírat. Stále jim chybějí kvalifikovaní specialisté. Ukázal to rozsáhlý průzkum o situaci na trhu práce, do kterého se loni v listopadu a prosinci zapojilo téměř 40 200 zaměstnavatelů.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce uhájit výchovné.

Důchody se zvednou v létě, o reformě bude jasno dřív, slibuje Jurečka

O kolik a kdy letos mimořádně znovu kvůli inflaci vzrostou penze, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen.

Přečíst článek
Petra Hladíka se lidovci nechtějí vzdát, v pondělí se stane náměstkem ministra životního prostředí.

Hladík bude náměstkem. Lidovci obejdou Zemanovo odmítnutí

Petr Hladík se v pondělí stane na ministerstvu životního prostředí náměstkem a zapojí se do jeho řízení. Jmenuje ho předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně ministerstvo vede. Tím se vyřeší krok prezidenta Zemana, který Hladíka odmítl jmenovat.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
video

Lukáš Kovanda: Jurečka chce minimální mzdu 17 300 korun. To je příliš

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka navrhuje od příštího roku zvýšit minimální mzdu o 1100 korun, a to ze 16 200 na 17 300 korun. Minimální mzda by tak vzrostla o 6,8 procenta. Jedná se o přílišné navýšení, zhodnotil Jurečkův návrh ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Jurečka přišel s další dotací. Komu ještě rozdá peníze našich dětí?

Máme tu nový státní dotační program. Na zateplení fasády, podlah či půdy, výměnu dveří či oken mohou domácnosti nově čerpat až sto padesát tisíc korun. Vláda prosadila další bohulibý záměr.

Přečíst článek
Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Jurečka naznačuje, že vláda zvýší daně, i když premiér dosud tvrdil opak

Ministr práce a sociálních věcí, toho času navíc i ministr životního prostředí, Marian Jurečka včera naznačil, že vláda během prvních tří měsíců příštího roku změní své programové prohlášení. Nejspíše tak, že z něj vyřadí závazek nezvyšovat daně. Za sebe nevylučuje, že jednou z daní, kterou by vláda mohla následně zvýšit, je i ta z příjmu fyzických osob.

Přečíst článek
Reklama

News box

Populární sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok a její čínská mateřská společnost ByteDance zažalovaly americkou vládu. Cílem je 🛑 zablokovat zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Žaloba by podle AP mohla znamenat začátek vleklého právního sporu ohledně budoucnosti sítě TikTok ve Spojených státech.
Celosvětové zadlužení v letošním prvním čtvrtletí vzrostlo o zhruba 1,3 bilionu dolarů na rekordních 315 bilionů dolarů (asi 7️⃣,3️⃣ biliardy korun). Uvedl to podle agentury Reuters v dnešní zprávě Institut pro mezinárodní finance (IIF). Poměr celosvětového dluhu ke globálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 333 procent. Zaznamenal tak první nárůst po třech čtvrtletních poklesech za sebou.
Estonci budou mít možnost odevzdat svůj hlas ve volbách i za pomoci 📱 mobilního telefonu. Příslušnou změnu zákonů dnes podle agentury DPA schválil tamní parlament. Už dříve mohli obyvatelé 1,3milionové pobaltské země volit přes počítač.
Pražská burza dnes stejně jako v pondělí 📈 vzrostla. Index PX se zvýšil o 1,23 procenta na 1548,65 bodu. Víc než dvě procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes k euru i dolaru zakončila téměř beze změny.
Česká koruna dnes oproti pondělnímu závěru 📈 posílila k euru i dolaru shodně o haléř. K euru skončila na úrovni 25,01 koruny za euro a k dolaru na 23,20 koruny za dolar. Vyplývá to z informací uvedených k 17:00 na serveru Patria Online.
Rusko zvažuje, že  zruší zákaz vývozu benzinu. Uvádějí to zdroje agentury Reuters z řad ruských úředníků a vládní činitelé. Krok umožňuje fakt, že se rafinerie vracejí do normálního provozu a že zásoby pohonných hmot rostou. Rusko zavedlo částečný zákaz vývozu benzinu na šest měsíců od 1. března. 
Rusko letos v bývalé továrně japonské 🚗 automobilky Toyota Motor v Petrohradu zahájí výrobu luxusních vozů značky Aurus, které používá ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl to dnes podle agentury TASS prozatímní ruský vicepremiér Denis Manturov.
V departementu Drôme na jihu Francie četnictvo objevilo a zadrželo dodávku více než milionu tablet extáze. Zásilka drog o celkové hmotnosti 5️⃣4️⃣2️⃣ kilogramů by na černém trhu měla cenu zhruba deset milionů eur (250 milionů korun). Zadržená zásilka svým objemem odpovídá zhruba dvěma třetinám extáze zabavené ve Francii za celý rok 2022. 
Bělorusko zahájilo prověrku připravenosti své armády k nasazení 🚀 taktických jaderných zbraní, informovalo dnes podle agentury AFP ministerstvo obrany v Minsku. Bělorusko nedisponuje jaderným arzenálem, ale na jeho území během již více než dva roky trvající rusko-ukrajinské války rozmístilo své taktické jaderné zbraně Rusko. Dnešní oznámení Minsku přišlo poté, co v pondělí Moskva informovala, že takové cvičení chystá ruská armáda.
Slovenská policie dnes zaznamenala přes 1️⃣1️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ hrozeb pumovými útoky po celé zemi. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky. Odpoledne to uvedla policie, která dříve během dne informovala, že výhrůžky dostalo přes 200 škol.
Reklama
Reklama
Doporučujeme