Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

makroekonomika - informace o tématu

vysoké účty

Lukáš Kovanda: Zdražování prohlubuje frustraci Čechů. Je čas konat, pane premiére

Ekonomická nálada Čechů dramaticky padá, je nejníže od roku 2012. Fialova vláda by měla vystupovat aktivněji, jinak mocně nahraje opozici.

Přečíst článek
Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Český průmysl klesá, brzdí ho automobilky. Krize se ale zatím nekoná, míní ekonomové

Přečíst článek
Vladimir Putin

Měsíční účet za Putinovo tažení vystaven: Hospodářskou krizi pocítí Rusové ještě roky

Propad rublu, akcií i dluhopisů. Dvojciferná inflace nebo zpomalování růstu HDP. Putinovo tažení na Ukrajinu pociťují Rusové už čtyři týdny od jeho začátku.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Růst cen v průmyslu šokuje. Letošní spotřebitelskou inflaci vyžene až na 9,5 procenta

Inflační tlaky v české ekonomice nepolevují. Enormně vysoký nárůst cen ve výrobní sféře znatelně poznamená vývoj cen ve sféře spotřebitelské. Letošní průměrná inflace bude až 9,5 procenta.

Přečíst článek
Miliardář George Soros

Čína čelí hospodářské krizi. Důvěra lidí je po eskapádě Evergrande otřesena, tvrdí Soros

Čína čelí hospodářské krizi, nechal se slyšet americký finančník a miliardář George Soros. A je to kvůli realitnímu boomu, který loňský rok zakončil velkým třeskem - kauzou Evergrande.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Tržby obchodníků skokově rostly. Nejvíce si polepšili prodejci módy

Maloobchodní tržby v Česku loni v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta po říjnovém revidovaném růstu o šest procent, uvedl Český statistický úřad. Jde o „virtuální boom" maloobchodu, na meziroční srovnání má totiž vliv loňský propad tržeb v důsledku omezení prodeje kvůli epidemii covidu. U některých typů zboží totiž tržby oproti listopadu v předcovidovém roce 2019 klesly.

Přečíst článek
účty, ilustrační foto

Analytici: Prosincová inflace poskočila až na 6,6 procenta. A bude hůř

Meziroční inflace se v prosinci přehoupla přes listopadových šest procent na asi 6,6 procenta, odhadují v anketě oslovení analytici. Tomu odpovídá průměrná míra inflace za celý loňský rok 3,8 procenta. Je tak nejvyšší od roku 2008.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí o 3,3 procenta

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí rostla o 3,3 procenta. Ve svém zpřesněném odhadu to uvedl Český statistický úřad. Předchozí odhad z listopadu hovořil růstu o 3,1 procenta.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bude hůř, aby bylo líp. Co čeká ekonomiku v příštím roce?

V Česku se letos v říjnu vyrobilo o celou třetinu méně aut než loni v říjnu. Jedná se o zásadní příčinu toho, proč se rekonvalescence české ekonomiky po pandemickém šoku poněkud protahuje. Vždyť nebýt čipového hladomoru – klíčového důvodu propadu automobilové výroby – letošní meziroční vzestup tuzemského průmyslu by byl více dvojnásobný. Takto ale bude příznivou zprávou i to, pokud průmysl letos vzroste o desetinu. Příští rok však bude těžký – ale pak spatříme světlo na konci tunelu.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Listopadová inflace v Česku je nejvyšší za třináct let

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta. A pokud by vláda neodpustila domácnostem DPH na rychle zdražující energie, byla by inflace ještě o procentní bod vyšší. Analytici očekávají, že inflace dál poroste.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

ČBA: Česká ekonomika letos poroste jen o 2,6 procenta. Příští rok zrychlí na 3,9 procenta

Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích spolu s energetickou krizí a rozjetou inflací brzdí post-pandemický restart české ekonomiky. Oživení bude pomalejší, shodli se ekonomové České bankovní asociace (ČBA). V nové makroekonomické prognóze tak snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. Letos český hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 2,6 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta. Ještě v srpnové prognóze přitom asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok o 4,5 procenta.

Přečíst článek
Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme