Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl se drží v útlumu. Klesla výroba i nové zakázky

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě
ČTK
 ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v květnu zhoršily. Zhoršení ale bylo druhé nejslabší od srpna roku 2022. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl v květnu na 46,1 bodu z dubnových 44,7 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

Reklama

Český zpracovatelský sektor se podle posledních dat S&P Global v květnu stále držel v útlumu a výroba i nové zakázky opět klesly. Tempo snížení produkce a nového obchodu od dubna ovšem zmírnilo a pomaleji klesla i zaměstnanost a nákupní aktivita. Přes utlumenou poptávku vzrostla důvěra na druhou nejvyšší úroveň za více než dva roky.

„Poptávka je stále problémem a čeští výrobci v květnu nadále pozorovali pokles výroby i nových zakázek. Příliv nového obchodu ztěžovaly pokračující problémy průmyslu v hlavních exportních destinacích včetně Německa i snížená kupní síla zákazníků. Tempo poklesu zakázek nicméně zmírnilo a bylo nejslabší za více než dva roky," uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

Tlak na ceny se podle ní snížil ze čtrnáctiměsíčního maxima v dubnu a ceny vstupů vzrostly pouze nepatrně. Zátěž zmírnilo nové zlepšení dodavatelských termínů a někde i nabídka slev. Tempo růstu účtovaných cen ale zrychlilo na nejvyšší úroveň od loňského dubna a riziko inflace zůstává pro Českou národní banku problémem, dodala.

Chybí nové zakázky

Slabá poptávka po zboží se odrazila na redukci nákupu vstupů. Dodavatelé registrovali zvýšení dostupnosti surovin. Termíny dodávek materiálu se zkrátily poprvé za tři měsíce a do největší míry v tomto roce. Květnová data ukázala, že finanční zátěž pro české výrobce stoupla čtvrtý měsíc v řadě. Firmy registrovaly růst cen energií, surovin a dodávek, tempo inflace cen vstupů ale oslabilo na minimum od února a celkově bylo jen nepatrné.

Reklama

Zaměstnanost v české výrobě v polovině druhého čtvrtletí klesla v souladu s trendem, který trvá od října 2022. Tempo snížení bylo rychlé a firmy zmiňovaly propouštění stejně jako nenahrazování odchozích pracovníků. Nižší příjem nových zakázek zároveň firmám umožnil včasné kompletace nedokončených zakázek, a rozpracovanost tak v květnu opět klesla.

NATO Day, stíhačky F-35

Zbrojaři přestávají být "ti zlí". Jejich akciím se skvěle daří

Finanční sektor tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině pomalu mění postoj k financování obranného průmyslu. Konzervativní banky ovšem mění své zavedené přístupy jen velmi pomalu. Ve věci chce pomoci i Evropská investiční banka.

Přečíst článek

Umírněný růst cen výrobců zatím nepředstavuje riziko pro spotřebitelskou inflaci

Umírněný růst cen výrobců zatím nepředstavuje riziko pro spotřebitelskou inflaci

Dynamika ceny ve výrobě zůstala v dubnu celkově mírná a prozatím nepředstavuje tvorbu inflačních tlaků pro spotřebitelskou inflaci. Ceny v průmyslu vzrostly v meziročním srovnání o 1,4 procenta, zejména vlivem výraznějšího růstu cen energií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme