Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropský parlament - informace o tématu

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu „zelené“ energie do roku 2030

Evropská unie by měla v roce 2030 produkovat 42,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Shodli se na tom dnes nad ránem zástupci členských států a Evropského parlamentu, jejichž dohoda zvýšila dosavadní závazek z 32 procent. Závazek se týká unie jako celku, řada členských zemí včetně Česka má národní cíle výrazně níže. Směrnice o obnovitelných zdrojích je součástí balíku návrhů, které mají přispět k výraznému snížení emisí skleníkových plynů do konce desetiletí.

Přečíst článek

Elektrorevoluce může dostat zelenou, o nulových emisích nových aut od 2035 bude rozhodovat Evropský parlament

Přečíst článek
Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

David Ondráčka: Katargate aneb Jak se v EU kupuje vliv

Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, další lobbisté a bývalí politici. Chytli je v hotelu přímo při přebírání tašek narvaných eury (což samo působí jako příběh z minulé doby, dnes se to ale dělá elegantněji). Nikdo v Bruselu teď neví, na koho všechno bude vyšetřování mířit.

Přečíst článek
Brusel přispěje Česku na nezávislost na ruské ropě téměř 20 miliardami

Brusel přispěje Česku na nezávislost na ruské ropě téměř 20 miliardami

Zástupci členských zemí Evropské unie se předběžně dohodli s Evropským parlamentem na konečné podobě plánu REPowerEU, který má unii pomoci vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech. Program přináší pro tento účel nové granty v celkové výši 20 miliard eur (skoro 490 miliard korun), které budou státy čerpat skrze dodatky k takzvaným plánům obnovy reagujících na pandemii. Česku by z nich mělo připadnout zhruba 17 miliard korun.

Přečíst článek
Budova Evropské komise v Bruselu

EU má rozpočet na příští rok. Nejvíce půjde na zemědělské dotace

Státy Evropské unie se v pondělí večer shodly s Evropským parlamentem na rozpočtu unie na rok 2023, v němž bude 186,6 miliardy eur (přes 4,5 bilionu korun). Oznámilo to české předsednictví Rady EU, které vedlo vyjednávání za členské země. Výsledná podoba rozpočtu je kompromisem mezi vyššími výdaji požadovanými europoslanci a úspornější představou unijních vlád.

Přečíst článek

Polská vláda zametá špionážní aféru pod koberec. Europoslanci odhalují šokující informace

Vyšetřovací návštěva europoslanců v Polsku přinesla „šokující informace” o používání sledovacího softwaru Pegasus proti osobám považovaným za nepřátele vlády. Na závěr dvoudenní mise to řekl lídr delegace Evropského parlamentu Jeroen Lenaers. Europoslanci nevidí ze strany Varšavy snahu problém eliminovat a vyzývají k zásahu Evropskou komisi.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

„Patetické, nekonkrétní, vzletné!“ i tak reagovali europoslanci na vystoupení Leyenové

Reakce na výroční projev šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové před europoslanci se nesl nejen v pozitivním duchu a oceňování uskutečněných kroků. Výčitky a připomínky přicházely z řad europoslanců několika frakcí. Některým v proslovu chyběl sociální rozměr a konkrétní opatření, jak se mají občané chovat v nadcházejícím období.

Přečíst článek
Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent

Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent

Poslanci Evropského parlamentu podpořili zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU na 45 procent do roku 2030. Zákonodárci odhlasovali také přísnější cíle pro energetickou účinnost, když chtějí snížit konečnou spotřebu energie o 40 procent proti projekcím z roku 2007. Zástupci EP nyní mohou začít o konečné podobě norem vyjednávat s českým předsednictvím Rady EU, které zastupuje členské státy. Ty se již koncem června shodly na nižších cílových hodnotách.

Přečíst článek
Dukovany

Lukáš Kovanda: Europarlament nejspíše odmítne jádro a plyn jako zelený zdroj

Europarlament zítra asi odmítne jádro a plyn jako zelený zdroj, tlačí na to i Kyjev. Naopak USA zrušením cel na čínské zboží, tedy i ruskou ropu, oslabí západní sankce proti Rusku.

Přečíst článek
Prodej aut s klasickým spalovacím motorem v EU skončí v roce 2035

Hotovo. Prodej vozů s dnešními spalovacími motory v EU končí v roce 2035

Nejpozději po roce 2035 opadnou problémy s cenou benzinu a nafty. Od toho roku se totiž v Evropské unii nebudou smět prodávat nové vozy se spalovacím motorem dnešního typu, odsouhlasili ministři členských států EU. Jde o součást balíku nových opatření, která mají Evropu dovést ke splnění klimatických cílů. Detaily budou projednávat jednotlivé členské státy s Unií během českého předsednictví.

Přečíst článek
Továrna

Bezplatné povolenky skončí do 10 let. Na druhý pokus to schválili europoslanci

Evropský parlament na druhý pokus schválil reformu systému emisních povolenek, na níž se nezvykle rozdělení zákonodárci neshodli na předchozí červnové schůzi. Podle odsouhlaseného návrhu má bezplatné přidělování povolenek postupně skončit v letech 2027 až 2032.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Europoslanec Zdechovský: Zákaz spalovacích motorů je vítězstvím zelené ideologie nad zdravým rozumem

Evropská unie jako celek si v rámci Zelené dohody pro Evropu vytkla za cíl postupně snižovat emise skleníkových plynů. Do roku 2030 se mají dle plánu Fit for 55 emise snížit o 55 procent oproti roku 1990. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme