Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.
Se svolením Bjarke Ingels Group (BIG)
Petra Jansová

Čtyři sály, knihovna, kavárny i restaurace. Praha už má jasno, jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo architektonickou studii. I ta už si našla svoje kritiky.

Reklama

Dlouho očekávaná budova Vltavské filharmonie by měla být otevřená v roce 2032. Za projekt město zaplatí miliardu, za realizaci o 12 miliard více. Původně předpokládané náklady (9,4 miliard) narostly kvůli plánovaným úpravám v bezprostředním okolí budovy. Město chce do investic zapojit nejenom stát, ale i soukromé investory.

Jak bude vypadat Vltavská filharmonie se můžete podívat do následující galerie:

Po výstavbě hudebního stánku volá Praha již dlouho. Diskuse o stavbě koncertního sálu v Praze s parametry odpovídajícími potřebám hudebníků i publika se vedou desítky let. Jak České filharmonii, která sídlí v historické budově Rudolfina, tak i Symfonickému orchestru totiž chybí sál s kvalitní akustikou. Více než 100 let se v Praze nepostavil koncertní sál.

Už za deset let má na Vltavské stát filharmonie

Vltavská filharmonie navíc díky místu, kde bude stát, má nakopnout výstavbu v jednom z největších brownfieldů v Praze – Bubny Zátory. Kde má vzniknout nová čtvrť pro 25 tisíc lidí.

Na dopracování architektonické studie, kterou studio Praze předá v únoru, pracovali odborníci z celého světa a reagovali na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti. „Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou,” vyjmenoval jen některé změny náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

V pondělí představená budoucí podoba Hlavního nádraží vyvolává hlasitou kritiku. Vznikla už i petice, která žádá přepracování projektu, a hlavně zachování Nové odbavovací haly.

Přečíst článek

Dále byl upraven hlavní sál tak, aby umožnil lepší výhled a akustiku, změn doznala pro dosažení optimálních akustických podmínek i zkušebna orchestru. Přibyly eskalátory pro lepší přístup veřejnosti na střechu, upravený školní sál s vylepšenou akustikou a denním světlem nebo design budovy umožňující lepší propojení s nábřežím a viaduktem.

Současně se stavbou samotné budovy dojde i na zásadní proměnu celého okolí a tamní dopravy. Například dojde ke srovnání terénu v oblasti dnešní magistrály, tramvaje už nebudou zajíždět dolů k vestibulu metra ale průjezdem pod železniční tratí za filharmonií. Silniční doprava by měla být vedena v tunelu pod filharmonií

Jak už je ale (nejen) v Praze zvykem, i tento projekt sklízí kritické komentáře na sociálních sítích, kde někteří Vltavskou filharmonii přirovnávají k Paláci kultury, jiní k obchodnímu centru.

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Novou budovu filharmonie v Praze za šest miliard navrhlo dánské studio Bjarke Ingels Group

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme