Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Metrostav Norge se posunul za polární kruh. Miliardová stavba myslí i na přechod pro soby

Metrostav Norge se posunul za polární kruh. Miliardová stavba myslí i na přechod pro soby
Michal Nosek

Historicky největší zakázku v severské zemi získala české společnost Metrostav Norge. Ta postaví novou silnici poblíž města Tromsø v nejsevernější části Norska. Nový úsek E8 měří deset kilometrů a v přepočtu vyjde a 4,5 miliardy korun. Pro dceru Metrostavu stavba znamená největší zakázku v historii.

Reklama

Čeští stavbaři mají po přípravě zázemí za úkol veškeré betonářské práce a výstavbu téměř kilometrového mostu přes Ramfjord. Ostatní práce má na starost norský partner ve sdružení Bertelsen & Garpestad. Metrostav Norge je dceřinnou společností stavebního gigantu Metrostav, který je v Česku odsouzený za korupci v kauze Rath. V roce 2022 soud podniku vyměřil tříletý zákaz účastnit se domácích veřejných zakázek a pokutu deset milionů korun. 

Kde bude Metrostav Norge stavět

Sdružení společností Metrostav Norge a Bertelsen & Garpestad podepsalo smlouvu s norskou správou silnic Statens Vegvesen koncem loňského roku. Metrostav Norge v severských zemích Evropy již dokončil 15 projektů, zejména v oblasti ražby tunelů. Patří k nim traťové tunely helsinského metra, unikátní most na lososí cestě v Norsku či nejdelší silniční tunel na Islandu. Ve Skandinávii firma dosud vyrazila přes 48 kilometrů tunelů. V současnosti tvoří zahraniční zakázky čtyřicet procent obratu skupiny.

Ta loni na podzim zahájila souběžně s další výstavbou v Norsku také ražbu tunelu na Faerských ostrovech. „Největší zakázka v historii Metrostavu Norge v hodnotě 4,5 miliardy českých korun potvrzuje naší pozici na severských trzích. Věřím, že v budoucnu si sáhneme na ještě významnější projekty, než je tento,“ uvedl po podpisu smlouvy Aleš Gothard, ředitel společnosti Metrostav Norge

Aleš Gothard, ředitel společnosti Metrostav Norge(vpravo) s obchodními partnery po podpisu smlouvy

První cesta za polární kruh

Dominantu desetikilometrového úseku tvoří 870 metrů dlouhý trámový most Ramfjordbrua se základy na ocelových pilotách ve fjordu. Dále je součástí silničního projektu sedm menších mostů s rozpětím od 20 do 80 metrů. „Tromsø leží až za 69. rovnoběžkou. Bude to naše dosud nejsevernější stavba a také první za polárním kruhem. Z toho vyplývají i specifické doprovodné stavby – v projektové dokumentaci nás velmi zaujal hlavně přechod pro soby. Očekáváme náročnou logistiku a mimořádně drsné klimatické podmínky. Na druhou stranu náš tým už je třeba z nedávné expedice na odlehlý kout Islandu zvyklý na ledacos. Během tří let by se tu mělo protočit asi 150 lidí, převážně Čechů a Slováků,“ počítá Matěj Novotný, vedoucí projektu z Metrostavu Norge

Silnice první třídy E8 tvoří hlavní přístupovou cestu do největšího města severního Norska Tromsø. Nový úsek mezi vesnicemi Sørbotn a Laukslett pomůže vyvést tranzitní dopravu mimo nejzastavěnější část Ramfjordu a zvýší nejen rychlost, ale také bezpečnost provozu v členité lokalitě. K tomuto účelu poslouží protilavinová ochrana v podobě bariér podél silnice a další bezpečnostní opatření proti sesuvům.

Metrostav Norge zahajuje ražbu tunelu Dýrafjordur na západě Islandu

Zatím poslední stavbu zahájila společnost Metrostav Norge loni na podzim  roku 2022 na Faerských ostrovech. Čeští a slovenští stavbaři na nejjižnějším faerském ostrově Sudurøy razí tunel. Ten s délkou 1,2 kilometru spojí vesnice Fámjin a Ørðavíkar a nahradí úzkou horskou cestu, která je zejména v zimním období obtížně průjezdná. Cena kontraktu, který zahrnuje pouze českou subdodávku, dosahuje v přepočtu 215 milionů korun.

Na Faerských ostrovech budeme razit poprvé. Jde sice o zakázku menšího rozsahu, ale velkého významu. Faerské ostrovy jsou pro tuneláře velmi atraktivní lokalita vzhledem k zajímavému množství nově soutěžených tunelových projektů,“ řekl po podepsání kontraktu Aleš Richter, obchodní ředitel Metrostav Norge.

Stavba metra D

Subterra za 30 miliard dostaví druhý úsek linky metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH, uvedl vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení podniku zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankráci a Olbrachtovou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme