Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo přemění Kulaťák? Zájem projevily i zahraniční architektonické špičky

Do finálové pětky se dostal mimo jiné i návrh studia MVRD.
Se svolením IPR
Petra Jansová
pej

Kdo se podepíše pod budoucí podobu známého pražského náměstí v Dejvicích? Do finálového kola mezinárodní architektonické soutěže se probojovalo pět týmů.

Reklama

Finálovou pětici soutěže na novou podobu dejvického Kulaťáku vybírala odborná porota z devíti multidisciplinárních týmů. Předsedou poroty je Kees Christiaanse, nizozemský urbanista a profesor na ETH Zurich. Experty nejvíce zaujaly návrhy pěti týmů, a to konkrétně tuzemského ateliéru A69, nizozemského studia Benthem Crouwel International, který spolupracoval s týmem Opočenský Valouch Architekti, dále nizozemského studia Cityförster, jenž spojil svoje síly se Studiem Perspektiv z Česka, nizozemského MVRDV a finálovou pětku uzavírá společný projekt od Pavel Hnilička Architects+Planners a rakouského Baumschlager Eberle Architects.

Na refereční projekty se můžete podívat do následující galerie

Kolem Kulaťáku se budou stavět byty i kanceláře

Porota podle zohledňovala hned několik ukazatelů, architektonické a urbanistické ztvárnění budov i jejich návaznost na urbanistickou strukturu Dejvic. „Porota ale také kladla při svém výběru důraz na prostupnost pro pěší nebo kvalitu veřejných prostranství. Důležitým hlediskem byl také přínos dostavby 4. kvadrantu pro obyvatele Prahy 6,“ dodal Kees Christiaanse.

Důležitým kritériem bylo i navržení dostatku zelených ploch.

Soutěž pořádá společnost Fourth Quadrant, kterou vytvořili investoři Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain, ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou, hlavním městem Praha, městskou částí Praha 6 a IPR Praha. Organizátorem soutěže je plánovací kancelář ONplan.

Na území má vzniknout až 100 tisíc metrů čtverečních ploch. Mají zde vzniknout byty i administrativní objekty a také centrum Prahy 6 o ploše tři tisíce metrů čtverečních s dvěma sály.

Zvláštní cenu Ministerstva průmyslu a obchodu získala Nela Vicanová z Fakulty architektury VUT v Brně.

Jak naložit s těžební krajinou na Ostravsku nebo Pražským hradem? Studenti architektury to ví

Zahušťování měst, konverze historických objektů nebo krajiny zasažené těžebním průmyslem. Těmto a dalším tématům se věnovaly vítězné projekty 23. ročníku Přehlídky diplomových prací, kterou každoročně pořádá Česká komora architektů.

Přečíst článek

Okolí stanice Metra D

Urbanismus kolem stanice Olbrachtova navrhnou nizozemští architekti

Urbanismus u stanice metra D Olbrachtova navrhnou architekti nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, jejichž projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme