Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je libo dovolenou za mřížemi? V Oxfordu se můžete ubytovat ve vězeňské cele

V hotelovém řetězci Malmaison ve městě Oxford se můžete ubytovat ve vězení
Malmaison Hotels, užito se svolením
Karel Pučelík

Dříve se tu nocovalo zadarmo, ale většina lidí se přesto snažila této zkušenosti vyhnout. Ano, v anglickém Oxfordu se můžete ubytovat v bývalé vězeňské cele.

Reklama

Hotelový řetězec Malmaison provozuje šestnáct ubytování v různých částech Spojeného království včetně Londýna, Yorku, Manchesteru či historického centra Edinburghu. Lokality to nejsou vůbec špatné a pokoje jsou i relativně dostupné. V Oxfordu se lze ubytovat za ceny začínající na necelých dvou stovkách liber (cca 6000 korun) za noc, v žádaných termínech je to pochopitelně výrazně víc.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si ubytování ve věznici

Posledně jmenovaná pobočka se také pyšní dobrou polohou, výjimečná je ale hlavně tím, že tu své hosty zavírají „za mříže“. Butikový hotel totiž sídlí totiž v budově vězení, kam se po staletí lidé dostávali nedobrovolně. Nutno dodat, že i tehdy musel být pobyt za zdmi nynějšího hotelu nezapomenutelným zážitkem na celý život. Tyto doby jsou však naštěstí už dávno pryč.

Původní oxfordský hrad vznikl už v jedenáctém století, poté prošel několika přestavbami, ale osudným se mu stalo sedmnácté století a občanská válka. Král Karel I. si během konfliktu Oxford zvolil jako hlavní město, avšak, jak je známo, prohrál a zaplatil za to na popravišti životem. Dobyvatelé města mezitím většinu středověkého zdiva strhli a nahradili tehdy moderním opevněním.

Hotel Corinthia

Nejvyšší hotel v Praze bude provozovat česká hotelová síť

Nejvyšší pražský hotel Corinthia je novým přírůstkem hotelové sítě Czech Inn Hotels. Její majitel uvádí, že hodlá hotel postupně modernizovat, ale zároveň zachová unikátní charakter budovy.

Přečíst článek

Cely včera a dnes

V sedmnáctém století posloužily zbytky hradu jako základ pro areál vězení, které tu fungovalo až do roku 1996. „Her Majesty's Prison Oxford Castle“ prý do té doby poskytl „střechu nad hlavou“ kolem osmi stovkám zločinců. Podmínky tu prý byl tvrdé, třeba ve viktoriánských časech vězni tvrdě dřeli, aby přišli na jiné myšlenky. Odsouzenci tu často končili i na šibenici. Před zavřením pak bylo vězení přeplněné, v cele navržené pro jednoho trestance bydleli klidně i tři.

Nyní jsou cely stále frekventované, i když podmínky jsou tu už mnohem lepší. Proudí sem každoročně davy turistů a prostory věznice i jako zmíněný hotel. Je zajímavé vidět, jak kreativně lze prostor cely pojmout. Když si odmyslíte strašlivou historii svého pokoje, působí vlastně poměrně příjemně. „Pokoje jsou poněkud prostornější než průměrná vězeňská cela a jsou vybaveny luxusními postelemi, superrychlým Wi-Fi připojením, sprchami a veškerým komfortním vybavením, které byste očekávali,“ popisují ubytování provozovatelé. Minimálně máte jistotu, že vás tu nikdo nebude držet proti vlastní vůli.

Kromě nevšedního zážitku návštěvník slavného univerzitního města uvítá polohu v pohodlné docházkové vzdálenosti k budovám starobylých kolejí včetně slavné Christ Church College, která sloužila jako předloha filmových Bradavic, kruhové knihovny Radcliffe Camera a dalším oxfordským dominantám. Zbytky hradu s věží poskytující výhled na okolí jsou také hned za rohem. Hotel se také pyšní restaurací a barem. „Není to průměrné vězeňské jídlo,“ dušuje se.

Jan Jančar, šéfbarman pražského hotelu Marriott,

Bar manager z Marriottu: Bary se stále potýkají s následky pandemie

Jan Jančar, šéfbarman pražského hotelu Marriott, se od loňského roku snaží sladit koncept baru Artisan se stejnojmennou restaurací. V rozhovoru pro Newstream.cz mluví o dalších plánech i o problémech, se kterými se tuzemské bary potýkají čtyři roky po začátku covidové pandemie.

Přečíst článek

Z londýnského vysílače bude luxusní hotel

Londýnské architektonické studio Heatherwick se podepíše pod další ikonickou přestavbu, tentokrát 177 metrů vysokého bývalého vysílače. Ten se má změnit na luxusní hotel.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pětipatrová budova obsahuje sedm pokojů. Každý z nich je dostatečně velký pro manželskou postel, malou koupelnu se sprchovým koutem a toaletou

FOTOGALERIE: Nejužší hotel světa nemá na šířku ani tři metry. Ukrývá sedm vybavených pokojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme