Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA zrušily zákaz odletů zavedený kvůli kolapsu varovného systému

USA zrušily zákaz odletů zavedený kvůli kolapsu varovného systému
ČTK
 ČTK

Americký Úřad pro civilní letectví (FAA) zrušil zákaz odletů ze všech letišť ve Spojených státech, který dnes přechodně zavedl kvůli technickým problémům. Jejich příčinou byla závada na systému, který varuje piloty před různými riziky. Úřad to oznámil na Twitteru.

Reklama

Kvůli výpadku softwaru nařídil FAA aerolinkám, aby do 09:00 východoamerického času (15:00 SEČ) zastavily všechny plánované odlety. Na letištích směla letadla pouze přistávat.

Důvodem byla závada na systému, který varuje piloty před různými riziky. Zpoždění kvůli tomu nabralo více než 1200 letadel, která směřují do Spojených států, opačným směrem, ale i ta, která přes americké území jen přelétávají. Podle sdělení Bílého domu zatím nejsou žádné náznaky, že jde o kybernetický útok, píší tiskové agentury.

Prezident Joe Biden nařídil ministerstvu dopravy, aby příčinu problémů vyšetřilo.

Problémy pocítily aerolinky i jinde ve světě, včetně Evropy. „Byli jsme informováni o technických problémech. V této fázi není nutné žádný let zrušit, lze však očekávat určitá zpoždění,” řekla mluvčí společnosti ADP, která provozuje pařížská letiště Charlese de Gaulla a Orly. Mluvčí Air France uvedl, že zatím nebylo nutné žádný let zrušit, ale že letecká společnost situaci sleduje a průběžně vyhodnocuje.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

Letiště Praha obsadilo v pravidelném žebříčku německé společnosti AirHelp 141. místo ze 151 hodnocených letišť. Nejnižší skóre české letiště získalo za včasnost letů. Letiště Praha uvedlo, že žebříček považuje za zcela zavádějící kvůli kritériím hodnocení, do kterých patří i včasné přílety, na což letiště nemá vliv. Hodnoceny byly také aerolinky, ČSA obsadily 53. místo z 64 hodnocených aerolinek. ČSA získaly nejnižší počet bodů za řešení nároků na kompenzace.

Přečíst článek

Potíže v USA mají kaskádovitý dopad, na zpoždění upozornil už také provozovatel madridského letiště. V Praze ale žádná zpoždění kvůli tomu nejsou, řekla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Úřad FAA uvedl, že jeho systém NOTAM (Notice to Air Missions) po výpadku nefunguval správně, nezpracovával aktualizovaná data. Zatím se podle úřadu nedá říct, kdy se provoz vrátí k normálu.

NOTAM obsahuje informace nezbytné pro personál zabývající se letovým provozem. Jde o informace, které nejsou známy dostatečně dopředu, aby se mohly zveřejnit jinými kanály. V případě mezinárodních letů mohou být až na 200 stranách a mohou zahrnovat položky, jako jsou uzavírky ranvejí, všeobecná varování před nebezpečím ptáků nebo stavebními překážkami v nízkých nadmořských výškách.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Pražské letiště loni odbavilo dvojnásobek lidí. K číslům z dob před covidem má stále daleko

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 10,7 milionu cestujících, uvedl na Twitteru předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Předloni to bylo za celý rok 4,4 milionu lidí, jde tak o meziroční nárůst o více než dvojnásobek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme