Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Británie, Austrálie a Kanada oznámily diplomatický bojkot olympiády v Pekingu

Peking 2022
ČTK
Eliška Zemanová
elz

Premiéři Británie, Austrálie a Kanady informovali o plánech bojkotovat na diplomatické úrovni únorové zimní olympijské hry v Pekingu. Země se tak přidaly ke Spojeným státům, které v pondělí oznámily, že oproti zvyklostem nevyšlou na hry žádné vládní představitele. Jako důvod západní lídři uvádějí porušování lidských práv v Číně. Ze stejných pohnutek zvažují podobný postup také další spojenci USA, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Francie například uvedla, že chce rozhodnutí koordinovat s ostatními státy Evropské unie. Itálie se k diplomatickému bojkotu připojit nehodlá a například Nizozemsko se zatím nerozhodlo.

Rozhodnutí o neúčasti jsou zdůvodňována porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že se Čína dopouští na etnické menšině Ujgurů zločinům proti lidskosti. Na začátku roku se usnesení nizozemského parlamentu shodlo, že zacházení Číny s etnickou menšinou Ujgurů lze nazývat genocidou. Tvrzení podpořila Kanada a Velká Británie. Čína výrok označila za „nejabsurdnější lež století”.

Robert Habeck

Německý zelený superministr změní průmysl i energetiku

Jeden z předsedů německých Zelených Robert Habeck se stane v nové vládě superministrem pro průmysl, energetiku a klima. Jeho názory na rychlé budování dalších obnovitelných zdrojů ovlivní celou EU.

Přečíst článek

Lidová republika ostře kritizovala postoj Spojených států. Pohrozila „rezolutními protiopatřeními“, která ale blíže nespecifikovala. Podle čínského ministerstva zahraničí se Spojené státy snaží narušit olympiádu na základě ideologických předsudků a lží.

K australské neúčasti se ale Čína staví s nezájmem. „Je to všem úplně jedno, jestli přijedou, nebo ne,“ reagoval ve středu podle agentury AFP mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin na australské vyjádření. „Jejich politika pro politiku a jejich rozmary nebudou mít na úspěch olympijských her nejmenší vliv,“ zdůraznil mluvčí.

Charlie Munger (vpravo) je Buffetův (vlevo) dlouholetý spolupracovník a přítel

Čína udělala dobře, že zakázala kryptoměny, říká Buffettův manažer

Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vůbec vynalezeny. Trh je bláznivější než v dot.com bublině, řekl sedmadevadesátiletý Charlie Munger, miliardář a pravá ruka Warrena Buffetta.

Přečíst článek

Petr Fiala zatím nechce předbíhat ohledně toho, jaký bude postoj české vlády a diplomacie. „Předpokládám, že to bude rozhodnutí celé vlády. Osobně se domnívám, že diplomatický bojkot ze strany Spojených států je v pořádku,“ sdělil.

Už v červnu vyzval Senát české politické představitele, aby se olympiády neúčastnili a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této asijské zemi. Čínské velvyslanectví v Praze se proti výzvě ohradilo, Senát podle něj přijal usnesení na základě lží a dezinformací, čímž se pokusil o politickou manipulaci olympiády.

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová se vyslovila pro politický bojkot olympiády v Číně.

Letos v březnu se evropské země shodly na prvních postizích za porušování lidských práv v Číně od masakru demonstrujících studentů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v roce 1989. V reakci na něj zakázalo tehdejší evropské společenství vývoz zbraní do Číny. Tento zákaz dosud platí.

Ujgurové jsou turkické etnikum střední Asie. Většina Ujgurů žije v čínské provincii Sin-ťiang. Jejich jazykem je ujgurština, a jejich počet bývá udáván na devět milionů. Ujgurové se snaží, především kvůli čínským represím, osamostatnit od Číny a vyhlásit svůj vlastní stát Ujguristán, nebo alespoň získat skutečnou autonomii.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme