Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý zelený superministr změní průmysl i energetiku

Robert Habeck
ČTK
 Hrot

Jeden z předsedů německých Zelených Robert Habeck se stane v nové vládě superministrem pro průmysl, energetiku a klima. Jeho názory na rychlé budování dalších obnovitelných zdrojů ovlivní celou EU.

Reklama

Druhým nejmocnějším mužem Německa, hned po kancléři, by se mohl stát dosud opomíjený zelený politik Robert Habeck. Kromě toho, že převezme ministerstvo průmyslu a energetiky, se jeho pravomoci ještě rozšíří o klimatickou politiku a bude rovněž zastávat funkci vicekancléře. 

Před volbami se Habeck, který předsedá společně s Annalenou Baerbockovou německým Zeleným, stáhl do pozadí a kandidátkou na kancléřku se stala zelená politička, jež ale nedokázala pro Zelené získat vysoké počty hlasů z předvolebních průzkumů, ve kterých nějakou dobu vedla. Uškodilo jí, že si svůj oficiální životopis upravila, aby vypadala lépe. V nové vládě sociálního demokrata Olafa Scholze na ni zbylo alespoň ministerstvo zahraničí. 

Její stranický kolega Habeck si naopak v německém kabinetu zajistil rozsáhlé pravomoci. Zejména bude dohlížet na transformaci energetiky, která je v posledních letech ústředním bodem německé politiky a ovlivňuje také okolní země v rámci EU včetně Česka. A dá se čekat, že jeho priority ještě více „zezelenají“

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Česko mění pohled Evropy na jádro, říká vicepremiér Havlíček

Diskuse před dvěma lety v Evropě byla vyloženě protijaderná. Dnes ne že by byla úplně projaderná, ale už má nad jádrem nadhled. Smiřují se s tím. Česko v tom sehrálo důležitou roli. Teď nás totéž čeká s plynem, říká vicepremiér a ministr resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček v rozhovoru pro newstream.cz. Další vláda bude podle něj krom dostavby Dukovan připravovat i plán pro Temelín, malé reaktory nic nevyřeší.

Přečíst článek

Vystudovaný filozof a germanista se před vstupem do politiky živil jako spisovatel. V letech 2012 až 2018 byl v zemské vládě Šlesvicka-Holštýnska ministrem pro životní prostředí, energetickou transformaci a zemědělství. Při podpisu vládní koaliční smlouvy už přislíbil, že politika nové centrální vlády posune Německo „na cestu k 1,5 stupně“. To znamená, že spolková vláda bude radikálně omezovat emise skleníkových plynů.

Zelený politik je vnímán jako představitel realistického křídla v rámci Zelených a je znám jako výborný vyjednavač, který se dokáže domluvit i se svými politickými oponenty. Je oblíbený díky svému uvolněnému a přirozenému vystupování. 

Habeck jako ministr energetiky dokázal přesvědčit na severu Německa odpůrce větrné energie ze strany farmářů a rybářů. Země Šlesvicko-Holštýnsko za jeho působení zdvojnásobila instalovaný výkon větrných parků. Dá se čekat, že také na celoněmecké úrovni bude prosazovat rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů. 

Silný hlas i v Bruselu

Specializovaný web na politiku EU Euractiv připomenul, že Habeck jako německý ministr hospodářství bude mít silný hlas také v bruselských strukturách v době, kdy se bude jednat na úrovni jednotlivých států o konečné podobě klimatického plánu Fit for 55

Jeho „superministerstvo“ má rozpočet deset miliard eur (256 miliard korun) a zaměstnává přes dva tisíce úředníků. Má na starosti modernizaci německé elektrické rozvodné sítě, aby zvládla vyšší podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Tento úkol se jeho předchůdci z CDU Peteru Altmaierovi příliš nedařil. 

Pozorovatelé míní, že Habeck nepůjde na ruku zástupcům provozovatelů fosilních zdrojů a tradičním průmyslovým svazům. Dá se čekat rychlejší odklon německé energetiky od uhlí (místo roku 2038 Zelení žádají rok 2030) a pravděpodobně také od zemního plynu. 

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Čtyři pětiny zelené elektřiny

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny má v největší ekonomice Unie stoupnout na dvojnásobek, tedy na osmdesát procent, do roku 2030. To by znamenalo, že se ročně vyrobí z obnovitelných zdrojů 600 terawatthodin elektřiny, uvedl analytik think-tanku Agora Energiewende Frank Peter. To odpovídá celkové hrubé výrobě elektřiny v Německu v roce 2019. 

Na střechách má být do konce dekády čtyřnásobně více fotovoltaických panelů než nyní. Nová vláda už také slíbila velkorysou podporu zeleným vodíkovým technologiím.

Německé manažery v průmyslu trochu uklidňuje fakt, že další silové ministerstvo získal předseda liberální FDP Christian Lindner, jenž bude šéfovat německým financím a měl by vůči Habeckovi tvořit protiváhu. 

„Habeck a Lindner jsou dvojicí s potenciálem pro rozpory,“ glosoval složení vlády hlavní ekonom banky LBBW Moritz Kraemer. Někteří zástupci byznysu doufají, že si zelený superministr zachová pragmatický přístup, jako tomu bylo ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde dokázal sladit zájmy ekonomů a ekologů. 

Více čtěte v týdeníku Hrot

solární panely

Solární elektrárny na sto tisících střech. To jsou ambice nové vlády

Nastupující pětikoaliční vláda chce rehabilitovat fotovoltaiku, protože ji v tuzemských geografických podmínkách považuje za klíčový obnovitelný zdroj.

Přečíst článek

Reklama

Související

dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme