Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Napětí mezi Srbskem a Kosovem zesiluje. NATO uvažuje o posílení tamní mise

Aleksandar Vučić
ČTK/AP
 ČTK

Srbští představitelé působící v kosovských institucích opustí své funkce, pokud budou dále pronásledováni. V mimořádném prohlášení k národu to  uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić. Podle něj by se o bezpečnost kosovských Srbů měla postarat Severoatlantická aliance, v opačném případě tak učiní Srbsko.

Reklama

Mezi Srbskem a Kosovem se v posledních týdnech zvýšilo napětí v souvislosti se snahami Prištiny prosadit nová pravidla pro registrační značky srbských automobilů a doklady totožnosti potřebné pro překročení hranic země. Masové demonstrace a barikády na silnicích v Srby obývaném severním Kosovu na přelomu července a srpna přiměly Prištinu odložit začátek vymáhání tohoto opatření na 1. září. Schůzka Vučiče s kosovským premiérem Albinem Kurtim tento týden v Bruselu výsledek nepřinesla.

Srbsko neuznává nezávislost Kosova a stále ho považuje za nedílnou součást svého území. Popírá, že by tam Srbové vyvolávali napětí a konflikty, a obviňuje Prištinu z pošlapávání práv srbské menšiny. Tvrdí také, že kosovská vláda neplní předchozí dohody, když odmítá poskytnout kosovským Srbům určitou míru autonomie. Etničtí Srbové představují pět procent z 1,8 milionu obyvatel Kosova. Jejich populace se soustředí do čtyř okresů na severu Kosova, v nichž má Priština jen omezený vliv. Přes 90 procent obyvatel Kosova tvoří etničtí Albánci.

Letiště Bělehrad

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

NATO uvažuje o posílení mise v Kosovu

Pokud neskončí pronásledování Srbů, politici během příštího měsíce opustí všechny kosovské instituce a do konce září je budou následovat i soudci a policisté,“ citovala z projevu Vučiče agentura Reuters.

„Ochráníme naše lidi před vyháněním a pogromy, pokud tak nebude chtít učinit NATO,“ dodal podle stanice N1 srbský prezident s tím, že v následujících deseti dnech se bude snažit s kosovskými představiteli nalézt kompromis.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg dříve uvedl, že pokud se napětí bude dále zvyšovat, NATO posílí svou kosovskou misi KFOR. V Kosovu je v ní teď asi 4000 vojáků. V minulých týdnech NATO zvýšilo svou přítomnost v severní části země, což nyní Vučić kritizoval. Úkolem KFOR by podle něj nemělo být odstraňování srbských barikád, ale v první řadě ochrana Srbů před vpádem „band“ z území obývaného Albánci.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Válka mezi jednotkami srbské armády a kosovskoalbánskými povstalci si vyžádala přibližně 10 tisíc obětí, z většiny Albánců.

Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici

Orbán nařídil o metr zvýšit žiletkový plot na hranici se Srbskem

Vláda maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána zesílí plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem, píše agentura APA. Nyní čtyřmetrový plot se má zvýšit o další metr, aby lépe bránil migrantům snažícím se dostat se do Maďarska.

Přečíst článek

Zleva: Předseda Rady ministrů Bosny Zorana Tegeltije, chorvatský premiér Andrej Plenkovič a předsedkyně EK Ursula von Leynová

Když Ukrajina, tak i Bosna. Lobují Chorvaté a Slovinci za zemi v EU

Chorvatský prezident Zoran Milanović vyzval, aby některé státy Evropské unie snížily zemím západního Balkánu svá kritéria pro členství unii. V souvislosti s možným udělením kandidátského statusu Ukrajině řekl, že jej měla obdržet také Bosna a Hercegovina. Udělení kandidátského statusu Bosně chystá oficiálně navrhnout slovinský premiér Robert Golob.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme