Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec ukrajinské protiofenzivy? Rusové převzali iniciativu na dvou úsecích fronty, tvrdí evropské rozvědky

Rusové podle estonské rozvědky převzali iniciativu na dvou úsecích fronty
ČTK
 ČTK

Ruské síly převzaly iniciativu na dvou úsecích fronty na Ukrajině, a sice v Luhanské a Doněcké oblasti na východě země, tvrdí podle estonské stanice ERR estonská vojenská rozvědka. Britský týdeník The Economist spekuluje, že by ukrajinská protiofenziva mohla být u konce. Svědčí o tom podle něj pokles intenzity palby.

Reklama

Podle estonské rozvědky ruské síly během uplynulého týdne podnikaly v Doněcké a Luhanské oblasti intenzivní útoky, přičemž mají dost vojáků i armádní techniky, aby držely Ukrajince v neustálém napětí. Nejprudší boje se podle ní vedou na linii Avdijivka-Marjinka a Kupjansk-Svatove. To podle estonských zpravodajců svědčí o tom, že cílem Ruska je ovládnutí obou oblastí v jejich správních hranicích.

V dlouhodobější perspektivě pak podle estonské rozvědky nelze vyloučit pád Avdijivky do ruských rukou. Tento zisk by Rusové mohli využít jako politické vítězství. Avdijivka by jim navíc pomohla vytvořit u Doněcku nárazníkovou zónu v délce asi deseti kilometrů.

Konec protiofenzivy?

The Economist se při spekulování o konci ukrajinské protiofenzivy odvolává na svůj nástroj, který využívá satelitních dat k monitorování válečné aktivity. Konkrétně sleduje četnost požárů, které by mohly být způsobeny boji. V polovině srpna, v době, kdy se ukrajinská vojska probojovávala v Záporožské oblasti směrem na jih, list pomocí nástroje zaznamenával asi tisícovku požárů denně.

Putinova armáda žebrá u byznys partnerů o arzenál ruské výroby. Egypt už pomoc přislíbil

Rusko se snaží od svých dlouholetých obchodních partnerů odkoupit zpět zbraně a další armádní vybavení, které dříve prodalo do ciziny. Snaží se tak doplnit chybějící materiál, který s pokračující válkou proti Ukrajině rychle dochází. Moskva se kvůli tomu obrátila například na Egypt, Brazílii, Pákistán nebo Bělorusko, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Jen v prvních týdnech války na Ukrajině přišla ruská armáda o více než 100 vrtulníků.

Přečíst článek

Od konce října nicméně britský list registroval méně než 300 útoků denně, což podle něj znamená pokles válečné aktivity. Ukrajinský protiútok přitom podle něj od června, kdy začal, téměř žádné trvalé územní zisky Ukrajincům nepřinesl.

Týdeník nicméně podotkl, že Ukrajinci během protiofenzivy prokázali schopnost tvrdě bojovat. Díky svému pomalému postupu se patrně vyhnuli obrovským ztrátám, které má naopak ruská armáda, uvedl také The Economist. Válka podle něj není u konce a spojenci Ukrajiny by se měli připravit na dlouhé boje.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme