Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka: Vláda možná vypustí z programového prohlášení nižší odvody firem

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
ČTK
 ČTK

Vláda možná při plánované revizi svého programového prohlášení vypustí záměr snížit odvody firem na sociální pojištění zaměstnanců o dva procentní body. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát si podle něj v současné situaci nemůže dovolit výpadek příjmů. O změnách v prohlášení nyní jednají pracovní skupiny, dodal.

Reklama

Na vládní úrovni se o vypuštění nižších odvodů podle Jurečky ještě povedou diskuse, ale z jeho pohledu není s ohledem na ekonomickou situaci a nutnost podporovat ohrožené sociální skupiny vhodná doba na podobnou změnu. "Další výpadek příjmu rozpočtu v řádu desítek miliard korun v tento okamžik není možné zvládnout," řekl.

Dodal, že největší změny v programovém prohlášení budou v energetické a daňové oblasti. Ve své sociální kapitole neplánuje škrtat, chce se zaměřit například na zvýšení rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. "To jsou dvě velmi zranitelné skupiny lidí, rodiče s malými dětmi a lidé s různými typy handicapů," řekl.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu uvedl, že ustoupení od snížení odvodů nepovažuje za vhodné řešení a vláda by měla inflaci a ekonomické problémy obyvatel řešit spíše zastropováním cen energií a takzvaným sociálním tarifem. "Vyzývám vládu, aby převzala zodpovědnost za výrobu a distribuci minimálně elektrické energie v České republice," řekl. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že s krokem souhlasí, ale vláda by se spíše než revizi programových dokumentů měla věnovat konkrétním krokům například pomocí regulace cen s využití zákona o cenách.

Kabinet koncem loňského roku ohlásil, že se chystá revidovat programové prohlášení kvůli dopadům energetické krize a války na Ukrajině, zvýšeným výdajům i snaze snížit zadlužování státu. Změny chce připravit v prvním čtvrtletí.

Potravináři dál lobbují za razantnější snížení DPH u svých produktů

Snížení DPH na potraviny ze současných 15 procent na 13 nebo 14 procent se podle Potravinářské komory ČR ve spotřebitelských cenách příliš neprojeví. Mluvčí komory Helena Kavanová uvedla, že na ceny stále tlačí vysoká inflace a firmy se také musí potýkat se stoupajícími náklady na obaly, tlakem na růst mezd a stále vysokými cenami energií. O zavedení jedné snížené sazby DPH uvažuje vláda. Komora podporuje snížení DPH na potraviny až na pět procent. Ke snížení daně opakovaně vyzývá také Agrární komora ČR.

Přečíst článek

Na přihlášení k paušální dani už máte čas jen do 10.ledna.

Pozor, už zbývá jen pár dnů. Na přihlášení k paušální dani máte čas jen do 10. ledna

Od letoška paušální daň může využívat větší počet živnostníků. Mění se ovšem výše zálohy, horní limit a zavádí se tři pásma s různou sazbou daně dle typu činnosti a příjmu. Přihlašování, odhlašování i přestupy na jiné pásmo je třeba ale udělat do 10.ledna 2023.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Jurečka naznačuje, že vláda zvýší daně, i když premiér dosud tvrdil opak

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme