Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka: Důchodová reforma je nezbytná, v budoucnu by bez ní rostly daně

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
Profimedia
 ČTK

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování důchodového věku nad 65 let pomohou udržet propad systému penzí kolem jednoho procenta HDP, tedy zhruba na loňské úrovni, uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet reformní důchodovou novelu dnes schvaluje.

Reklama

„Když neuděláme důchodovou reformu teď, bude to znamenat velký problém do budoucna. Pokud to nebude žádná vláda řešit, bude to v budoucnu znamenat buď výrazný propad výše důchodů, nebo zvýšení daní, aby se na důchody vybralo,“ uvedl Jurečka.

Společnost stárne a výdaje na penze rostou. Teď tvoří asi třetinu výdajů státu. Na důchodech se loni vyplatilo 685,3 miliardy korun. Meziročně suma vzrostla o 97,2 miliardy korun, tedy o 17 procent. Příjmy se zvedly o osm procent, výdaje pokrýt nestíhají. Systém důchodového pojištění skončil v dosud nejvyšším deficitu 72,8 miliardy korun. Je to kolem procenta HDP. Podle dřívějších údajů ministerstva práce by za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, v dnešních hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce ve vládě prosadit zvýšení sociálních odvodů bezdětným a snížení rodičům. Sazbu sociálního pojištění by ze 7,1 procenta hrubého výdělku zvedl lidem bez potomků na 9,1 procenta a naopak snížil rodičům podle počtu dětí na 6,1 či 5,1 procenta. Ministr Jurečka to řekl na konferenci o prosperitě rodin. 

Přečíst článek

Vládní důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí.

Zadlužování se dá podle expertů zbrzdit úpravou parametrů - důchodového věku, výší odvodů a výší penze a jejího poměru k průměrné mzdě. Podle podkladů k novele může navyšování věku snížit výdaje o 1,2 procenta HDP a nižší výpočet penzí také o 1,2 procenta HDP. Zbývajících devět navrhovaných změn v penzijním systému je naopak zvedá. Jurečka je přesvědčen o tom, že je vládní reformní návrh vyvážený.

Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému si spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, uvedl průzkum společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou respondentů.

Přečíst článek

Podle ministra by Sněmovna mohla novelu začít projednávat na přelomu května a června. Jurečka očekává dlouhá jednání, a to i přes noc. Vyzval opozici, aby představila svůj návrh reformy. Je připraven o úpravách a nastavení jednotlivých opatření jednat. „Pokud by byly případně nějaké změny na pořadu - ale musely by to být takové, které nevyprázdní smysl důchodové reformy, tak jsem připraven je případně zakomponovat ve druhém čtení (ve Sněmovně),“ uvedl Jurečka. Část změn by podle plánu měla začít platit od ledna. Další části by se zaváděly postupně v dalších letech.

Podle opozičního hnutí ANO vládní koalice straší lidi, o reformě s vládou jednat dál nechce. S vládním plánem nesouhlasí ani odbory, rada postižených či rada seniorů. Podle ekonomů nynější systém bez úprav ale udržitelný není.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme