Reklama

Ještě dva roky a Česko může dát sbohem ruské ropě. Ropovod TAL se rozšíří

Ropovod Družba, Maďarsko
ČTK
 ČTK

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL, Coordinating Committee, ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

„Dnes se nám povedl další důležitý krok, který nám nejpozději od roku 2025 umožní úplnou nezávislost na ruském ropovodu Družba,” poznamenal ministerský předseda.

Úprava ropovodu umožní podle Fialy navýšení dodávek ropy na požadovaných sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které toto umožní, jsou odhadovány na 1,2 až 1,6 miliardy korun. „Tyto úpravy budou realizovány zhruba do dvou let,” řekl Fiala.

Ke schválení projektu bylo nutné získat souhlas všech devíti spoluvlastníků konsorcia TAL. Pětiprocentní podíl má česká společnost Mero, dalšími spolumajiteli jsou například firmy OMV, Shell, Rosněfť, ENI nebo C-Blue.

ropovod Družba, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí, že ruskou ropu nenahradí hned. Náhradní ropovod nemá dost kapacity

Česká republika může mít problém s úplným zajištěním dodávek nahrazujících ruskou ropu. O embargu na ni v těchto dnech jednají státy EU. Pokud by došlo na plné embargo ze strany EU, Česko by se muselo obejít bez dodávek ruské ropy. Ta představuje zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.

Přečíst článek

Generální ředitel a předseda představenstva českého provozovatele ropovodů Mero Jaroslav Pantůček uvedl, že bylo potřeba při jednáních ověřit technickou, logistickou a časovou proveditelnost projektu, přesvědčit ostatní spoluvlastníky konsorcia a vyvrátit obavy z negativních dopadů na jejich strategické zájmy. Nyní lze připravit smlouvu mezi Mero a konsorciem TAL a od ledna příštího roku zahájit technické úpravy k navýšení přepravní kapacity ropovodu, poznamenal.

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a Rakouska. ČR je na něj napojená přes produktovod IKL, který začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na Transalpinský ropovod. Ten je napájen ropou, kterou do přístavu v Terstu přivážejí tankery z celého světa.

Loni se do ČR dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. IKL přepravil 51,2 procenta ropy, zbytek přepravil ropovod Družba.

Mero uvedlo, že produktovod IKL má už teď dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR bez ropovodu Družba, ale na ropovodu TAL zatím dostatečná kapacita pro stoprocentní zásobování ČR ropu není. Ropovod zásobuje osm rafinérií ve třech zemích Evropské unie, včetně obou rafinérií v Česku.

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Lukáš Kovanda: Česko si vyboxuje výjimku z embarga na ruskou ropu. Je to ekonomická nutnost

Evropská komise navrhuje kompletní odstřižení EU od ruské ropy už během šesti měsíců. Do konce letošního roku by se pak členské země zcela odstřihly také od dovozu ruských ropných produktů, jako je nafta. Výjimku mají mít Slovensko a Maďarsko, jimž Brusel vyhradí čas na odstřižení do konce roku 2024, nikoli tedy jen do konce roku 2023, jak zněl návrh původní. Dnes o tom informuje agentura Bloomberg. Delší lhůtu si nakonec podle téže agentury vyboxuje také Česko, čas bude mít do června 2024. Je to nutnost, alespoň ekonomicky.

Přečíst článek

ropovod Družba, ilustrační foto

Ruská ropa do ČR proudí dál, ze zásob na Slovensku

Dodávky ruské ropy ropovodem Družba do České republiky zatím pokračují bez přerušení, využívány jsou totiž operativní zásoby ropy na Slovensku. Uvedla to společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Směrem na Slovensko jsou ovšem dodávky dál zastaveny, ropovod je dočasně odstavený kvůli technickým problémům způsobených výpadkem proudu na Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Související

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero dohodlo rozšíření ropovodu TAL

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero uzavřelo dohodu o rozšíření ropovodu TAL

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření ropovodu

Odpoutávání od Ruska. Mero se dohodlo s akcionáři konsorcia TAL na rozšíření ropovodu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme