Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent

Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent
ČTK
 ČTK

Poslanci Evropského parlamentu podpořili zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU na 45 procent do roku 2030. Zákonodárci odhlasovali také přísnější cíle pro energetickou účinnost, když chtějí snížit konečnou spotřebu energie o 40 procent proti projekcím z roku 2007. Zástupci EP nyní mohou začít o konečné podobě norem vyjednávat s českým předsednictvím Rady EU, které zastupuje členské státy. Ty se již koncem června shodly na nižších cílových hodnotách.

Reklama

Návrhy jsou součástí sady norem, s níž před rokem přišla Evropská komise ve snaze docílit do konce desetiletí snížení emisí skleníkových plynů v zemích EU nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Do bezprecedentního klimatického balíčku patří také reforma emisního trhu či omezení prodeje aut se spalovacími motory, o nichž s poslanci rovněž jedná české předsednictví.

Pouze rozšíření obnovitelných zdrojů energie znamená skutečnou nezávislost," prohlásil v narážce na záměr EU zbavit se energetické závislosti na Rusku zpravodaj směrnice o obnovitelných zdrojích Markus Pieper z nejpočetnější lidovecké skupiny v EP.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: Na současnou krizi náplast nestačí, žádá si hlubokou reformu. Vodík je cesta

Aktuální trh s elektřinou, kde se cena určuje podle nejdražšího způsobu výroby potřebného k uspokojení poptávky, není spravedlivý ke spotřebitelům. Před europoslanci to řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Slíbila „hlubokou a komplexní reformu“.

Přečíst článek

Poslanci přijali návrh týkající se obnovitelných zdrojů 418 hlasy, proti jich bylo 109 a 111 se hlasování zdrželo. Zákonodárci nesouhlasící se zvýšením cílů většinou podotýkali, že v současné energetické krizi musí EU své klimatické ambice naopak snížit a myslet na zajištění dostatku zdrojů energie včetně těch fosilních.

Členské státy v červnu odhlasovaly, že EU má ze solárních, větrných a dalších klimaticky šetrných zdrojů na konci desetiletí vyrábět 40 procent spotřebované energie. Dosud platný unijní závazek je 32 procent. Komise, která má v EU zákonodárnou iniciativu, nejprve loni navrhla 40 procent, letos však cíl v reakci na energetickou krizi související s ruskou invazí na Ukrajinu zvýšila na 45 procent.

Energie, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Kolik zaplatí domácnosti za energie po vládním zásahu

Až o desítky tisíc korun zaplatí domácnosti za letošní a příští rok za energie více, než byly zvyklé. Vyplývá to z materiálů, které vláda zveřejnila. Nejvíc zaplatí lidé, kteří topí elektřinou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Přečíst článek
Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme