Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína v roli mírotvorce má větší šanci než Švýcarsko. Do Pekingu by Lavrov a možná i Putin dojeli

Čína v roli mírotvorce má větší šanci než Švýcarsko. Do Pekingu by Lavrov a možná i Putin dojeli
Profimedia
 ČTK

Čína by mohla uspořádat mírovou konferenci o Ukrajině, které by se zúčastnili zástupci Moskvy i Kyjeva, je přesvědčen ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O jeho vyjádření informuje Reuters s odvoláním na agenturu RIA Novosti. Mírová konference o Ukrajině se v červnu uskuteční ve Švýcarsku, Rusko se jí však účastnit nebude.

Reklama

„Sdílíme (čínský) postoj, že v první řadě je třeba se zaměřit na příčiny konfliktu a chránit právní zájmy všech stran, přičemž následné dohody musí být založeny na principu rovné a nedělitelné bezpečnosti,“ řekl Lavrov agentuře. Zároveň zdůraznil, že je nutné respektovat „realitu na místě“.

Moskva, které Peking diplomaticky kryje záda, opakovaně vyzvala k rozhovorům s podmínkou, že Kyjev a Západ uznají ruské zisky na Ukrajině, připomíná Reuters. To však Kyjev odmítá a požaduje návrat všech okupovaných i anektovaných území.

Lavrov, jehož země před více než dvěma roky válku rozpoutala, v rozhovoru také kritizoval Spojené státy za pomoc Ukrajině. Washington se podle něj stal „spoluviníkem zločinů kyjevského režimu“. Západ šéf diplomacie země, která opakovaně hrozí použitím jaderných zbraní, také obvinil z „jaderné eskalace“ v souvislosti s chystanými dodávkami letounů F-16 Kyjevu.

„Snaží se nám říct, že Spojené státy a NATO se na Ukrajině nezastaví před ničím,“ nechal se slyšet Lavrov. „Nicméně doufáme, že rusko-běloruská cvičení v oblasti použití nestrategických jaderných zbraní, která se nyní konají, dostanou do našich protivníků trochu rozumu tím, že jim připomenou katastrofální důsledky další jaderné eskalace,“ dodal.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexander Lukašenko

Putin: Mírové rozhovory je třeba obnovit, ale pouze s legitimním vedením Ukrajiny

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové hledají další zdroje peněz na financování války. Plánují vyšší daně pro bohaté

Rusko chce zavést dodatečnou progresivní sazbu daně z příjmu pro ty, kteří vydělávají více než 2,4 milionu rublů (610 tisíc korun) ročně. Plánuje zvýšit i daně z těžby nerostných surovin pro výrobce hnojiv a producenty železné rudy. O úterním návrhu ministerstva financí informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme