Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejtragičtější statistika v historii Česka. V prvním čtvrtletí zemřelo 47 tisíc lidí

Pietní akt za oběti pandemie koronaviru se na nádvoří Pražského hradu.
ČTK
Lukáš Kovanda

V letošním prvním čtvrtletí zemřelo v Česku 46 437 lidí, meziročně o 54 procent více. Podle statistiků z ČSÚ tak jde o vůbec nejtragičtější čtvrtletí od vzniku samostatné ČR. Smutná čísla jsou potvrzením toho, že Česko z epidemiologického hlediska nezvládlo nejen podzimní, ale ani zimní vlnu pandemie covid-19.

Reklama

Počet obyvatel Česka klesl zpět pod hranici 10,7 milionu lidí, nad kterou se dostal loni v červnu. Dvakrát v historii České republiky se čtvrtletní počet zemřelých dostal přes 40 tisíc. Vedle prvního kvartálu letošního roku to byly i poslední tři měsíce loňského roku. 

Nejvíce lidí zemřelo podle ČSÚ v březnu, a to 16 657 lidí. Letošní březen je tak zárodveň nejsmrtelnějším měsícem v historii České republiky počítané od jejího vzniku v roce 1993. Důvodem je pochopitelně pandemie onemocnění covid-19. Před propuknutím pandemie loni v březnu představoval nejsmrtelnější měsíc historie ČR prosinec 1995, kdy si svoji krutou daň vybrala tehdejší chřipková epidemie.  

Letošní první čtvrtletí tak i proto drží smutný rekord coby nejsmrtelnější kvartál historie ČR. Zemřelo během něj 46 437 lidí. Před koronavirovou pandemií drželo smutný rekord poslední čtvrtletí roku 1995, kdy zemřelo 33 091 lidí.  

Letošní první čtvrtletí je bohužel rekordní také v počtu zemřelých na 1000 obyvatel. Tento přepočet činí 17,6. Před loňským propuknutím pandemie byl nejsmrtelnějším čtvrtletím poslední kvartál 1995, kdy zemřelo 12,7 osoby na 1000 obyvatel. 

Z mezinárodního hlediska patří Česko k zemím, jež loni za druhou polovinu roku a letos za první čtvrtletí vykazují poměrně vysokou úroveň nadprůměrné úmrtnosti.  

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Plná nákupní centra před Vánoci klamala. Češi přiškrtili útraty

Přečíst článek

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Kříže na Staroměstském náměstí

V Česku loni zemřelo nejvíce lidí od první světové války. Velkým dílem kvůli covidu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme