Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko sžírá energetický paradox. Vyváží skoro nejvíce elektřiny z EU a Češi za ni stejně platí majlant

Česko sžírá energetický paradox. Vyváží skoro nejvíce elektřiny z EU a Češi za ni stejně platí majlant
iStock
Lukáš Kovanda

Česko je letos pátým největším vývozcem elektřiny v EU, elektřinu však tuzemské domácnosti mají jednu z nejdražších. Letošní pokles burzovních cen elektřiny v EU škodí českému zahraničnímu obchodu, avšak méně, než kolik získává souvisejícím zlevněním plynu a ropy.

Reklama

Česká republika letos v prvním pololetí vyvezla o 3,6 milionu megawatthodin elektřiny více, než jí dovezla. Řadí se tak k největším čistým exportérům elektřiny v Evropě. Větším čistým vývozcem elektřiny jsou v EU jenom Francie, Švédsko, Španělsko a Nizozemsko.

Pokud však bereme v potaz vedle situace v letošním prvním pololetí také situaci v letech 2021 a 2022, je Česko nadále v souhrnu třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU. Před Českem se za období od začátku roku 2021 až do poloviny letoška v EU umisťují pouze Francie a Švédsko.  

Údaje vyplývají z nově zveřejněné statistiky britské společnosti EnAppSys, která je od letoška součástí norské skupiny Montel. 

ČEZ chce koupit GasNet. Cena půjde do desítek miliard

Polostátní energetická společnost ČEZ se bude ucházet o českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Agentuře Reuters to řekl ředitel strategie a místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Podle něj je firma připravena podat nabídku na odkup. Cena může být v desítkách miliard korun.

Přečíst článek

Češi platí za elektřinu jednu z nejvyšších cen

Loni v prvním pololetí dosahoval čistý vývoz elektřiny z ČR celkem pěti milionů megawatthodin, předloni v prvním pololetí to byly 3,3 miliony.  

Přesto, že Česko střednědobě představuje třetího největšího vývozce elektřiny v EU, české domácnosti čelí jedněm z nejvyšších cen této energie. Loni ve druhém pololetí například platily za elektřinu včetně daní a poplatků čtvrtou nejvyšší cenu v EU a 2,5násobek toho, co v průměru domácnosti ve zbývajících zemích Visegrádské čtyřky, které se přitom v posledních letech i letos zpravidla řadí k čistým dovozům elektřiny. Za megawatthodinu elektřiny loni ve druhém pololetí české domácnosti platily 9412 korun, ukazují data Eurostatu. Jedná se o nejnovější dostupná data.

Letošní meziroční pokles čistého vývozu elektřiny z ČR, stejně jako citelný pokles její burzovní ceny, k němuž letos v EU dochází, negativně poznamenávají vývoj salda zahraničního obchodu ČR. Toto saldo však letos i tak skončí „v plusu“, zhruba 130 miliard korun, na rozdíl od loňského historicky rekordního schodku, přes 200 miliard. Společně s cenou elektřiny na burzách EU klesá totiž také cena plynu, která vlastně cenu elektřiny určuje. Česko, resp. jeho zahraniční obchod, jakožto čistý dovozce nejen plynu, ale také ropy a ropných produktů totiž letos těží z propadu cen těchto surovin více, než kolik ztrácí meziročně levnější exportovanou elektřinou a rovněž meziročně nižším objemem jejího čistého vývozu.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Přečíst článek

Další kometáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: V Česku elektřina pro domácnosti zlevňuje za poslední rok suverénně nejvíce v celé EU

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Některá v Bruselu projednávaná řešení mohou energetickou drahotu ještě vyhrotit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme