Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Veřejné zdravotní pojištění se řítí do obřího schodku, varují pojišťovny

fronta před odběrovým centrem na covid
ČTK

Systém veřejného zdravotního pojištění by se mohl za tři roky dostat do hlubokého deficitu, chybět by mohlo 22 až 76 miliard korun, varuje Svaz zdravotních pojišťoven ČR. Aspoň částečným řešením by mohlo být zpoplatnění preventivních testů na covid.

Reklama

Výdaje systému podle svazu rostou v posledních letech výrazně rychleji než ekonomika, a epidemie covidu-19 trend ještě prohloubila. Podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha je řešením utlumení růstu nákladů, například při některém preventivním testováním proti covidu.

Hospodaření všech zdravotních pojišťoven za osm měsíců letošního roku vykazuje podle svazu v důsledku epidemie covidu-19 deficit 16 miliard korun. Podle Friedricha měly pojišťovny na začátku roku na svých základních fondech 48 miliard korun, na konci srpna 32 miliard.

Náklady systému veřejného zdravotního pojištění rostly podle svazu v roce 2020 o 15,6 procenta a letos o 25,6 procenta. Klesající objem plateb od zaměstnavatelů a zaměstnanců vyrovnával nárůst plateb za státní pojištěnce. Příjmy systému veřejného zdravotního pojištění se letos očekávají mezi 381 a 389 miliardami korun, příští rok mezi 390 a 399 miliardami korun.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Z rozpočtových mraků pršet nebude

Prezident zvažuje, že bude vetovat rozpočet na příští rok. Dosavadní návrh je podle něj málo úsporný a chybí v něm dostatek investicí. Pojistka, aby Babiš po volbách skákal tak, jak Zeman píská, se hodí. Ale zrovna z rozpočtového mraku pršet nebude. 

Přečíst článek

Testy na covid musíme zpoplatnit

Svaz v predikcích odkazuje na studii Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK. „V minulých letech rostly příjmy díky ekonomice o 17 až 20 miliard každý rok. V letech následujících už podle studie porostou ročně jen o deset miliard, tedy asi o tři procenta. Zatímco v předcovidových dobách šly náklady každoročně nahoru o deset a více procent, nyní si to už nebudeme moci dovolit,” uvedl Friedrich. Podle závěrů tzv. dohodovacího řízení by úhrady z veřejného zdravotního pojištění měly pro příští rok vzrůst asi o čtyři procenta.

Řešením je podle svazu utlumení růstu nákladů. Svaz je pro to, aby stát přestal hradit preventivní testování na covid-19, které neočkovaní lidé potřebují například pro sport, kulturu či cestování. Podle Friedricha by se také náklady na epidemii covidu měly stát v budoucnu běžnou součástí rozpočtů zdravotních pojišťoven pro další roky tak, aby se nejednalo o nepředvídatelné vícenáklady.

Pietní akt za oběti pandemie koronaviru se na nádvoří Pražského hradu.

V letošním prvním pololetí zemřelo v Česku meziročně o třetinu víc lidí

V letošním prvním pololetí zemřelo v Česku 76 300 lidí, meziročně o 33 procent více. Loni byla země na počátku epidemie covidu. I přes vysoký počet úmrtí počet obyvatel ČR ke konci června opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí. Kladně se na tom podepsala migrace.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme