Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tuzemské hotely čeká náročná sezóna, bojují s rušením rezervací

Hotel Four Seasons v Praze
iStock
Petra Jansová

Zřejmě ještě horší výsledky než ty loňské čekají tuzemští hoteliéři po vánočních svátcích. Rezervace ruší zahraniční hosté i tuzemská klientela. A trápí je nejistota, zda pandemie ustoupí a vláda nevyhlásí další lockdown.

Reklama

„Ještě v listopadu to vypadalo na velmi úspěšný prosinec z hlediska obsazenosti, jen něco málo pod rokem 2019,“ říká Veronika Tamchynová z Four Seasons. Se zrušením vánočních trhů, vyhlášením nouzového stavu a samozřejmě s výskytem nové mutace koronoraviru se podle ní optimistická situace během několika mála dní změnila a došlo na zrušení velkého procenta rezervací. 

„Nakonec tedy v prosinci v obsazenosti skončíme oproti roku 2019 s velkou ztrátou. Firemní večírky se zrušily všechny a tržby poklesly i v restauraci, a to zejména po omezení vstupu jen pro očkované,“ dodává Tamchynová. 

Lukáš Pytloun

Lukáš Pytloun: Do konce příštího roku budeme investovat 500 milionů

Segment cestovního ruchu v posledních dvou letech významně ochabl a tuzemští provozovatelé hotelů se potýkali s razantním propadem tržeb. „Upřímně – kdyby korona přišla přede dvěma roky, měli bychom větší problémy," říká majitel stejnojmenné hotelové sítě Lukáš Pytloun, který před pár týdny otevřel nový hotel na pražské Kampě.

Přečíst článek

Podobně situaci hodnotí i další provozovatelé. Podle generálního ředitele a majitele sítě  Pytloun Hotels Lukáše Pytlouna mívaly hotely v jeho řetězci na svátky obsazenost kolem 85 procent. V současné době klesla na 65 procent.  

„Nové rezervace se v posledních dnech zastavily, na prosinec máme záporný pickup asi jeden milion korun měsíčně,“ říká Pytloun s tím, že největší storna zaznamenávají u zahraniční klientely převážně na jejich pražských pobočkách, kde kvůli zpřísněným vládním nařízením musí někteří turisté po příletu nastoupit do karantény. Tito turisté proto rezervace ruší. 

Ale pokles se týká i jeho horských zařízení. „Nejvyšší pokles v našich horských hotelech je u německé klientely, která stornuje objednávky ve velkém. V pražských pobočkách nejvíce stornují pobyty zejména Izraelci a hosté z třetího světa, protože bohužel musí podstoupit třídenní karanténu, a když někdo přijede na týden, tak nechce být tři dny v karanténě,“ dodává Pytloun. 

Hotel Four Seasons v Praze

Gates ovládne řetězec hotelů Four Seasons. Koupí část podílu saúdského prince

Investiční firma zakladatele Microsoftu Billa Gatese převezme kontrolní většinu v kanadském řetězci luxusních hotelů Four Seasons.

Přečíst článek

Aktuálně zaznamenáváme rušení firemních akcí. Bohužel zastavil se i narůst individuálních rezervací,“ říká generální ředitel OREA Hotels & Resorts Gorjan Lazarov k aktuální situaci v hotelnictví.

„Pevně doufáme, že lockdown v následujících měsících nepřijde, a hlavně, že se situace zlepší tím, že se s větší proočkovaností sníží tlak na zdravotní systém. Obavu z toho ale samozřejmě máme,“ podotýká Lazarov. „Nejhorší je nejistota. V době, kdy se zvyšují čísla a Česká republika se stává pro zahraniční hosty především z Německa riziková, snižuje to poptávku po našich hotelech,“ dodává.

Vánoční svátky i Silvestr jsou ale zatím podle něj velice vytížené. „Největší zájem je o horské hotely na Šumavě a v Krkonoších, kde nám zbývají poslední jednotky pokojů,“ uvedl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme