Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh hypoték dál padá. V květnu banky daly o 60 procent méně úvěrů než loni

Novostavba
poskytnuto Finep

Proti předchozímu měsíci se trh zvedl o pětinu, ovšem ve srovnání s minulým rokem je stále nízko. Kromě hypoték klesly i úvěry ze stavebního spoření.

Reklama

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 20,9 miliardy korun, což je proti  nárůst o pětinu. Meziroční propad činil opět 60 procent. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z dubnových 4,39 procenta na květnových 4,64 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Inflace, ilustrační foto

Češi šetří až moc. Po šesti letech klesly dluhy rodin

Odborníci jsou v šoku. Že s vyšší sazbou klesne chuť si půjčovat, se čekalo. Ne až tak, že se sníží celkový dluh.

Přečíst článek

Hypoteční trh v květnu tak po výrazném dubnovém propadu vzrostl. O pětinu vzrostl objem i počet hypoték. Vyšší květnová aktivita na hypotečním trhu ve srovnání s dubnem bývá běžná. Letošní meziměsíční nárůst je však mírně silnější, což podle expertů naznačuje, že slabší dubnová čísla byla ovlivněna také určitým předzásobením před začátkem platnosti přísnějších pravidel České národní banky. Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 45 procent.

Rodinný dům, domek, solární panely

Stavba rodinného domku těžce podražila. Ze tří milionů na čtyři

Cena výstavby běžného rodinného domku za dva roky dramaticky stoupla. Navíc vzrostly ceny pozemků a také zdražují hypotéky. Už zřejmě nikdy nepůjde postavit rodinný domek tak relativně levně, jak to bylo možné ještě před dvěma lety, a to i na hypotéku. Důvodem je obecná inflace, růst mezd i zdražování energií a stavebních materiálů a pozemků. 

Přečíst článek

„V posledním období pozorujeme určitou změnu v preferenci délky fixace, kdy aktuálně třetina klientů uzavírá smlouvu s fixací kratší, tedy 1 a 3 roky, což je při dnešní úrovni sazeb a makroekonomickém výhledu jejich dalšího vývoje pochopitelné. Většina žadatelů však i nadále preferuje jistotu v podobě 5leté fixace, která je i o několik desetin procentního bodu levnější, “ uvádí Marek Polka, ředitel úvěrové divize a člen představenstva Fio banky.

Hypoteční sazby podle ČBA reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí. Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností1 v posledních týdnech dále mírně vzrostly a nacházejí na nejvyšší úrovni za poslední dvě dekády.

Jistota šesti procent

„Tržní úrokové sazby delších splatností dále postupně rostou v souvislosti se zrychlující inflací a růstem úrokových sazeb v zahraničí. Například 5letá úroková sazba se již postupně dostává k šestiprocentní hranici, 10letá nedávno překonala pětiprocentní úroveň, kde byla naposledy před 20 lety. Tržní sazby jsou tak v současnosti zhruba o půl procentního bodu vyšší, než byly před měsícem. Zdražování hypoték tak bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Průměrná výše hypotéky v květnu, stejně jako v dubnu, oproti předchozím měsícům mírně poklesla a pohybovala se nepatrně pod úrovní 3,2 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. 

Stavební spořitelny také

Kromě hypoték klesá i trh staveního spoření. Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce května úvěry za 33,4 miliardy korun, což je o zhruba čtvrtinu méně než ve stejném období loni. Zároveň ale zaznamenaly růst zájmu o smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely zhruba 220 tisíc, tedy o pět procent meziročně více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Podle srovnatelných údajů za loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě třetiny.  Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen z počátku roku by se objem nových úvěrů měl vrátit k normálu, kdy by objem nově poskytnutých půjček mohl klesnout o třetinu zhruba na 80 miliard korun, což by byl druhý nejlepší výsledek po loňském rekordním roku.

Realitní bublina v eurozóně splaskne až s výrazně dražšími hypotékami, zní z ECB

Nemovitosti v zemích eurozóny jsou předražené, někde až o extrémních šedesát procent, zní z ECB. K vyfouknutí cenové bubliny na realitním trhu by podle zprávy evropské měnové autority mohlo dojít, pokud úroky u hypoték porostou rychleji než inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme