Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sheriff Tiraspol: Tým v Lize mistrů z neuznaného Podněstří

Sheriff Tiraspol
ČTK
Zdeněk Pečený

Až v úterý na madridském stadionu Santiaga Bernabéua nastoupí proti domácímu Realu Madrid tým Sheriff Tiraspol, přepíše historii. Ne snad tu španělského velkoklubu, ale tu Ligy mistrů. Poprvé v její základní skupině nastoupí tým z neuznaného státu na půdě Evropské unie. Svůj úvodní zápas totiž klub z Podněstří odehrál na domácím stadionu v Tiraspolu.

Reklama

V podněsterské metropoli jako by se zastavil čas. Symbol srpu a kladiva je pyšně vystaven na billboardech, vládních budovách a také na vlajce regionu. V duchu stesku po sovětské minulosti shlíží na kolemjdoucí před budovou místního parlamentu socha Lenina v nadživotní velikosti.

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

Území má pověst oblasti prolezlé korupcí a organizovaným zločinem. Americký think-thank Carnegie Endowment for International Peace Podněstří označuje rájem pro pašeráky. Odhaduje se, že zboží za miliony dolarů překročí každý rok hranici s Ukrajinou. Přesto se budovy i silnice v Tiraspolu rozpadají, je to město vymalované sovětskou šedou.

Od supermarketů po politiky

Tiraspolský klub se kvalifikoval do hlavní části fotbalové Ligy mistrů poprvé v historii. Los ho poslal do silné skupiny s Realem Madrid, Interem Milán a Šachtarem Doněck. Pro španělský a italský velkoklub to tak bude velká cesta do neznáma, až se v listopadu vydají do hlavního města Podněstří.

Jak se klub z nikým neuznané republiky, které hraje moldavskou ligu nevalné úrovně, dostal mezi elitu evropského fotbalu? Peníze. Zatímco většina týmů v moldavské lize hraje na městských hřištích, Sheriff Tiraspol vlastní svůj stadion se zázemím, jehož vybudování vyšlo v přepočtu na téměř 4,5 miliardy korun.

busta Lenina před Domem Sovětů v Tiraspolu Flickr // John Pavelka // CC BY 2.0

Za klubem stojí společnost Sheriff, která je v Podněstří symbolem moci. Jde o největší soukromou společnost v regionu, která byla založena v roce 1993 jako charita na pomoc veteránům po rozpadu Sovětského svazu. Dnes dominuje všem odvětvím ekonomiky. Od maloobchodu přes bankovnictví a média po politiku. Ačkoliv jde primárně o podnikatelský subjekt, přes svou politickou stranu Obnova vyhrála nedávné parlamentní volby.

Neotřesitelná pozice

Mezi fotbalovým týmem a vládou Podněstří neexistuje žádné formální spojení, díky síle svého majitele a sponzora se však zdá být jeho pozice v regionu neotřesitelná. Ale tým z Tiraspolu neměl vždy na růžích ustláno. Petr Lulenov, člen podněsterské fotbalové asociace, BBC řekl, že až do letošního roku se klubu nedařilo prosadit na evropské úrovni.

„Byznys modelem klubu mělo být odchování hráčů z latinské Ameriky a Afriky, zvýšení jejich ceny a následný prodej do Ruska,“ říká Lulenov. Díky slabé úrovni moldavské ligy, kde Tiraspol působí, se kvůli nedostatečné konkurenci nedařilo zvýšit kvalitu hráčů. „Také se doufalo, že týmy z Ruska a Ukrajiny sem přijedou využívat zázemí, ale to se nikdy nestalo. Klub tak každoročně vykazuje obrovské finanční ztráty,“ dodává Lulenov.

Dle mezinárodního práva je Podněstří, úzký pruh území mezi řekou Dněstr a ukrajinskou hranicí, součástí Moldavska, státu, který vznikl po rozpadu Sovětského svazu. Podněstří vyhlásilo nezávislost již v září 1990, v roce 1992 proběhla krátká válka mezi moldavskou armádou a separatisty podpořenými ruskými vojáky. Válka za sebou zanechala přes tisíc obětí a skončila příměřím. Ačkoliv Moldavsko regionu opakovaně nabídlo velkou míru nezávislosti, uznat jeho plnou nezávislost odmítlo.

Nové dresy SK Slavia Praha.

Investiční platforma eToro sponzoruje fotbalovou Slavii

Globální investiční platforma eToro spojila svoje jméno s nejstarším českým fotbalovým klubem SK Slavia Praha. Právě její logo bude zdobit předek dresů vládnoucích českých fotbalových šampionů.

Přečíst článek

Podněstří trvalo na své nezávislosti, ale i po více než třiceti letech ho neuznal jediný člen OSN. Uznání přišlo pouze z Abcházie, Jižní Osetie a Náhorního Karabachu. Tedy ze separatistických regionů, které se samy mezinárodního uznání nedočkaly. Podněsterskou moldavskou republiku, jak si de facto nezávislý stát oficiálně říká, neuznalo ani Rusko. Tedy země, která ho podporovala v boji za nezávislost.

Bezcenné cestovní pasy

„Jsme zklamaní z toho, že naše nezávislost není oficiálně uznána, ale cítíme se nezávisle,“ řekla BBC Věra Galčenková. „Máme naši vlastní ústavu, vládu, armádu, měnu a dokonce i pasy,“ dodává hrdě. Jenže podněsterský rubl není kvůli neuznání samozvaného státu mezinárodně obchodovatelný, bankovnictví stojí mimo mezinárodní systém a s cestovním pasem neuznaného státu se jeho držitel také nikam nedostane. To ale neznamená, že zhruba půl milionu obyvatel Podněstří by nemohlo nikam vycestovat. Většina z nich má dvojí či trojí občanství. Většinou moldavské, ruské či ukrajinské.

Od vyhlášení nezávislosti před více než třiceti lety se počet obyvatel Tiraspolu snížil zhruba o třetinu. Většina jich odešla hledat lepší život do Ruska poté, co se ekonomické vyhlídky v Podněstří začaly po rozpadu Sovětského svazu zhoršovat. Ačkoliv život v tomto „státě“ není lehký, mzdy jsou ještě nižší než v samotném Moldavsku (jedna z nejchudších zemí v Evropě), někteří jeho obyvatelé jsou spokojeni.

Pomoc turistů i Ruska

„Máme tu dobré klima, dobré lokální produkty jako ovoce a zeleninu a dostává se nám pomoci ze zahraničí,“ citovala BBC Andreje Smolenskije, zakladatele Transnitria Tours – cestovní kancelář organizující výlety po Podněstří pro zahraniční turisty. Ve své nabídce má například tříhodinový rychlovýlet, během kterého návštěvníci zvládnou navštívit 15 soch a památníků věnovaných Vladimiru Leninovi.

Tou podporou ze zahraničí Smolenskij myslí Rusko, které zde staví nemocnice a školy, zajišťuje dodávky energií a dotuje penze pro stárnoucí populaci. Podněstří nedělá žádné tajnosti kolem své lásky pro Rusko, které Smolenskij nazývá „mateřskou zemí“. Ačkoliv tři hlavní etnické skupiny (Moldavané, Ruskové a Ukrajinci) jsou stejně velké, společným jazykem je ruština.

Smolenskij si, stejně jako řada jeho spoluobčanů, slibuje zlepšení ekonomické situace od přilákání západních turistů. „Turismus je něco, na čem musíme zapracovat,“ přitakává i Galčenková. „Musíme to udělat snazší, aby turisté mohli přijet a zažít Podněstří.“ Rozvoj turismu by rozhodně nakopl chřadnoucí ekonomiku a západních turistů lačných po objevování zapomenutých koutů východní Evropy je více než dostatek. Nicméně dokud se Moldavsko nevzdá a Rusko se nestáhne, zůstane skutečně nezávislé Podněstří pouhým snem těch, kteří ho nazývají domovem.

Cristiano Ronaldo

Lukáš Kovanda: Ronaldo odchází z Juventusu, akcionáři plesají

Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City.

Přečíst článek

Jiří Kejval, sportovní funkcionář

Miliardy z olympiád jdou zpátky do sportu, říká sportovní funkcionář Kejval

Olympiáda v Tokiu začíná za několik dní a kolem každých her se točí i velké peníze. Až desítky miliard dolarů. Kde končí tyto příjmy? Na to odpovídá sportovní funkcionář Jiří Kejval.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Abramovič

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme