Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost klesla na 3,7 procenta, trh postrádá zahraniční pracovníky

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK
 ČTK

Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu a stejně jako loni v červnu. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Reklama

Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat Eurostatu z května 2021 nejnižší v celé EU, a to 3,1procenta (průměr EU je 7,1 procenta, uvedlo ministerstvo práce.

Trhu práce chybí zahraniční pracovníci, stavební sezóna je v plném produ a firmy postrádají hlavně dělníky výstavby budov a montážní dělníky. 

Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se oproti předchozímu měsíci snížil o zhruba 12 500 na 273 302, zatímco počet volných míst stoupl o zhruba 9000 na 355 612. Ve srovnání s minulým rokem hledalo letos v červnu práci o 3665 lidí víc, meziročně ale přibylo i volných pracovních míst, a to o 20 708.

Důvodem dalšího poklesu nezaměstnanosti jsou podle odborníků především zlepšující se pandemická situace a nedostatek pracovníků ze zahraničí. Trh práce podle Úřadu práce ovlivňují zejména sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, pohostinství, prodeji či ve službách.

Reklama

Sezóna v plném proudu

„V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. Řada nezaměstnaných také nastoupila do práce v rámci sezonních činností, které už jsou v plném proudu,” uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Lidé se vrací do zaměstnání a my budeme s Inspekcí práce kontrolovat, jestli firmy neždímají kvůli ztrátám své zaměstnance,” napsala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčová (ČSSD).

V dalších měsících by mohla nezaměstnanost, pokud se nezhorší epidemická situace a nezpřísní současná opatření, ještě mírně klesat. „Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,” dodal Najmon.

Během června se na úřadech práce nově zaevidovalo 28 463 lidí, to je o necelou stovku méně než v květnu a asi o 10 tisíc míň než před rokem. Průměrný věk nezaměstnaných byl uplynulý měsíc 43,2 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění, konstatoval Úřad práce ČR. Bez práce byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Výslech VB, ptá se Viliam Buchert

Výslech šéfa odborů Středuly: Chci poznat peklo, po smrti v něm neskončím

Dokáže šéf odborů Josef Středula hovořit upřímně, či hodně fabuluje? Newstream.cz to u předsedy ČMOKS vyzkoušel netradiční formou a výsledek je překvapující.

Přečíst článek

Chybí zahraniční pracovníci

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v červnu v Ústeckém kraji, a to 5,6 procenta, následoval Moravskoslezský kraj s 5,4 procenta a Karlovarský s 5,2 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červnu minulého roku, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji - 2,4 procenta. Situace se nejvíce změnila v Praze a v Ústeckém kraji, kde podíl nezaměstnaných osob oproti červnu 2020 vzrostl o 0,4 procentního bodu na 3,4 procenta, respektive 5,2 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, z toho nejvíce v okresech Karviná (10,2), Sokolov (5,3) a Most (4,9).

Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a Středočeském kraji.

V červenci vzlétne do vesmíru raketa New Shepard s posádkou. Na palubě nebude chybět ani šéf Amazonu Jeff Bezos.

Jeff Bezos: Work-life balance je k ničemu

Nejlepší je propojit práci a život v jedno, soudí někdejší lídr Amazonu Jeff Bezos. V pondělí 5. července ho ve vedení nahradí Andy Jassy. Bezos zůstane jen výkonným předsedou správní rady.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Maláčová: Vypnutí Antiviru bylo správné. Ekonomika ožívá, nezaměstnanost klesá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme