Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci podpoří českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Dají miliardy

Spolkový ministr obrany Boris Pistorius
ČTK
 ČTK

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.

Reklama

Pistorius tehdy také řekl, že nová německá zbrojní pomoc pro Ukrajinu bude mít hodnotu asi 500 milionů eur (12,6 miliardy korun). Köhler k tomu dnes uvedl, že nákup munice organizovaný Českem do tohoto balíku není započítán. „Tento balík (v hodnotě 500 milionů eur) nezahrnuje český plán. Německý podíl na české iniciativě činí 576 milionů eur,“ vysvětlil mluvčí. „Celková hodnota obou podpůrných opatření je tak přes miliardu eur,“ dodal.

Německem ohlášená suma je dosud nejvyšší, jakou zatím veřejně oznámil některý ze států zapojených do české iniciativy zaměřené na nákup munice mimo Evropskou unii. K tomuto projektu se zatím připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Velkým podporovatelem je například Nizozemsko, které nejprve oznámilo příspěvek 100 milionů eur a později ho zvýšilo na 250 milionů eur (6,3 miliardy korun).

Česko má možnost v zemích mimo EU pořídit nejméně 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. S návrhem na nákup munice mimo unijní státy přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února a následně o plánu informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýší Rusům daně. Potřebuje víc peněz na výrobu zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil úředníkům a zákonodárcům urychleně se věnovat zvýšení daní zámožným spoluobčanům a prosperujícím firmám, aby naplnil státní rozpočet, který letos utratí každý třetí rubl na armádu a výrobu zbraní.

Přečíst článek

Česko není připravené na krize

Česko není připravené na krize. Úřady se od pandemie nepoučily, uvedl NKÚ

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Na Ukrajinu poputují další miliardy. Němci k nim přibalí i dělostřelecké granáty

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Slováci obcházejí Fica. Začali se sbírkou na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme