Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardáři Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo

Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo
Dušan Kütner
duk

Technologicko-logistická společnost DoDo Group, která se dlouhodobě zaměřuje na B2B logistiku poslední míle, získává v rámci investičního kola Series B svou dosud největší investici. S rychlejší expanzí do zahraničí rostoucí firmě pomohou investice ve výši 1,5 miliardy korun od investorů v čele s EC Investments Daniela Křetínského a zakladatelem J&T Capital Partners Patrikem Tkáčem.

Reklama

Miliardáři Křetínský a Tkáč investují 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) do technologicko-logistického start-upu DoDo. Ve firmě tak navýší svůj minoritní podíl. Výrazná majorita zůstává společnosti V-Sharp Michala Menšíka. Jaká bude výše jejich podílů, strany neuvedly.

S nabytými prostředky chceme výrazně posílit svou prezenci v byznysově klíčovém regionu německy mluvících zemí, expandovat do jižní Evropy, a kromě toho také dále posilovat svou pozici jedničky v last-mile logistice na trzích, kde je firma již etablována,“ uvedl Menšík. 

Umělá inteligence, ilustrační foto
video

Startupy táhnou. Češi do nich loni investovali čtyři miliardy, letos to bude ještě víc

V Česku se do tuzemských i zahraničních start-upů v roce 2021 v počátečních investičních kolech proinvestovaly odhadem čtyři miliardy korun, o miliardu více než v roce 2020.  A ani v letošním roce andělští investoři podle průzkumu DEPO Ventures chuť investovat neztratí – polovina jich bude investovat stejně jako loni, pětina se pak chystá loňskou částku výrazně zvýšit. V průměru každý andělský investor podpořil začínající projekt dvěma miliony korun.

Přečíst článek

DoDo má podle Menšíka za sebou velmi úspěšný rok, během kterého se mu podařilo takřka zdvojnásobit svůj roční obrat a firma se tak poprvé přiblížila miliardovým tržbám. Technologicko-logistická firma se svými více než dvěma tisíci kurýry napříč sedmi evropskými zeměmi rozvezla na čtyři miliony zásilek. „Cílem DoDo pro letošní rok je přibližně dvojnásobně navýšit roční obrat na dvě miliardy korun, přičemž v roce 2022 by již mělo být podstatným tahounem růstu právě zahraničí,“ dodal Menšík. 

 Investoři v čele s Křetínským a Tkáčem svůj minoritní podíl v DoDo navyšují skrze entitu MFresh Holding, jejíž součástí je rovněž investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. „Investice do DoDo je pro nás atraktivní ve více ohledech, přičemž tím hlavním je fakt, že firma zajímavým a inovativním způsobem propojuje last-mile logistiku s retailem, což jsou oblasti, do kterých v rámci širší skupiny EP Corporate Group významně investujeme,“ uvedl Branislav Miškovič z EC Investments, která se na investici rovněž podílí.  

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

Prostředky budou kromě expanze využity také na další vývoj vlastní logistické platformy, která se stará o plánování tras, co nejdokonalejší vytěžování vozidel ve flotile, ale třeba také o komunikaci s koncovým zákazníkem. Logistická platforma GAIA je pro firmu stěžejní rovněž v rámci technologických inovací v čele s čím dál lepší předpovědí poptávky, nebo při zavádění nových logistických modelů, které umožňují činit doručování ještě udržitelnějším. Do vývoje své platformy DoDo investovalo již stovky milionů korun.  

DoDo spadající do fondu V-Sharp funguje od roku 2011 se zaměřuje na silniční motorovou dopravu. Společnost se specializuje na takzvané same-day delivery, čili na doručení ve stejný den od objednání. Společnost DoDo Czech je součástí holdingové skupiny DoDo Group SE, která působí i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Bulharsku a Německu. Rozhodující cílovou skupinu tvoří B2B zákazníci, menší a střední firmy, online prodejci potravin, restaurace a také e-shopy.

Karel Komárek

Komárek investoval čtvrt miliardy do dvou izraelských start-upů

Fond Springtide Ventures, který spadá do skupiny KKCG Karla Komárka, investoval 11 milionů dolarů (asi čtvrt miliardy korun) do izraelských start-upů Source Defense a NetOp.Cloud. Ty se zabývají kybernetickou bezpečností a automatizací správy firemních sítí.

Přečíst článek

Qerko

Platební aplikace Qerko přitáhla další investory a míří za hranice

Fintech start-up Qerko získal seed investici ve výši 2,5 milionu eur. Peníze využije na zahraniční expanzi. V dohledné době začne tištěné účtenky vytlačovat také z restaurací a kaváren v Bratislavě, Berlíně a Vídni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme