Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Psychika Britů v covidu utrpěla, vládu to stálo 43 miliard. I Češi marodili víc

Velká Británie, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Britské zaměstnance na nemocenskou loni nejčastěji dohnalo špatné duševní zdraví. Za rok 2021 jim bylo vyplaceno 43 miliard liber, o téměř třetinu (31 procent) víc než před pandemií. I v Česku duševních onemocnění mírně přibylo.

Reklama

Špatný psychický stav byl podle údajů společnosti GoodShape důvodem nepřítomnosti u téměř 20 procent zaměstnanců do konce listopadu a týkalo se to všech odvětví kromě dopravy, logistiky nebo služeb. 

Podle společnosti GoodShape, která spravuje data asi 750 tisíc zaměstnanců, kvůli duševnímu zdraví nepracovalo až 19 procent lidí. Výsledky dále ukázaly, že počet dní pracovní neschopnosti v roce 2021 se oproti roku 2019 zvýšil o téměř 70 milionů dní na 319 milionů. V případě psychického zdraví je to v tomto období až pětiprocentní nárůst, píše server agentury Bloomberg.

Byty, ilustrační foto

Banky čelí nájezdu zájemců o hypotéky. Letos poskytnou úvěry za 420 miliard

Jen v listopadu – měsíci, který za standardních podmínek nepatří v hypoteční poptávce k těm nejsilnějším – sjednaly banky hypotéky za více než 37 miliard korun. Za celý letošní rok by se pak podle odhadu Fincentrum Hypoindexu mohl jejich objem vyšplhat až za hranici 420 miliard korun, a to navzdory rostoucím sazbám. Trh v příštích měsících ale čeká ochlazení. Jednak kvůli již ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany ČNB, tak i rostoucím sazbám, které úvěry na bydlení citelně prodražují.

Přečíst článek

Kvůli aktuálnímu vývoji pandemie navíc premiér Johnson vyzval Brity, aby co nejvíc pracovali z domu. A právě home office může mít podle červencových výsledků průzkumů NatCen pro některé zaměstnance negativní dopady na některé zaměstnance. Obzvlášt pak na ty, kteří žijí sami, upozorňuje Bloomberg.

I Češi marodili víc

I v Česku první tři čtvrtletí zaznamenala Správa sociálního zabezpečení mírný nárůst počtu dní, kteří zaměstnanci strávili na nemocenské, což podle tiskové mluvčí úřadu Jitky Drmolové může být dáno více faktory. „Jedním z hlavních je to, že do celkové evidence dočasné pracovní neschopnosti jsou započítávány jak zvýšené počty případů onemocnění covid-19, tak i případy karantén související s covidem,“ konstatuje Drmolová.

Vysoká škola

Stanislav Šulc: Zaveďme školné pro vysokoškoláky. Tisíc korun za semestr

Jak se blíží okamžik nástupu „pravicové“ vlády, sílí také spekulace o zavedení školného na vysokých školách. Čeká nás opět zbytečná debata o tom, koho školné eliminuje ze vzdělávacího procesu a že se nesmí školství uzavřít jen pro „bohaté“. Řešení je přitom jednodušší než u většiny dalších neřešených problémů, píše Stanislav Šulc v komentáři.

Přečíst článek

Do konce září čeští zaměstnanci marodili téměř 70 milionů dní, o téměř 13 milionů více než ve stejném období roku 2019, kdy ještě svět nezasáhla pandemie koronaviru. Statistiky rovněž ukazují že narostl i počet případů duševních chorob. Za první tři čtvrtletí letošního se s psychickými problémy potýkalo na nemocenské skoro 40 tisíc lidí, ze dvou třetin žen. V průměru se se zhoršeným mentálním zdravím stonalo 96 dní, zatímco v předpandemickém roce 2019 to bylo 37 tisíc lidí, tedy o tři tisíce méně, kteří strávili na nemocenské v průměru 86 dní.

 

Zakladatelé Ikiseq Ondřej Novotný z Oktagonu MMA, influenceři Čeněk Stýblo a Petr Václavek

Novotný z Oktagonu, Stýblo a Václavek přicházejí s platformou na investice do lidí

Sportovec, modelka, umělec i kuchař. Trojice podnikatelů a influencerů spustí platformu na investice do lidského potenciálu s názvem Ikiseq. S kontrakty se chystají obchodovat jako na burze.

Přečíst článek

Kříže na Staroměstském náměstí

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme