Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jako po pádu SSSR. Ruská ekonomika letos klesne o nejméně 10 procent

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
 ČTK

Ruská ekonomika by letos mohla klesnout o deset procent, což by představovalo nejhlubší pokles hrubého domácího produktu od roku 1994. Agentuře RIA Novosti to řekl bývalý ruský ministr financí a nynější šéf Účetní komory Alexej Kudrin.

Reklama

Rusko čelí prudkému růstu spotřebitelských cen a odlivu kapitálu. Zároveň se potýká s možnou platební neschopností poté, co Západ uvalil ochromující sankce na zemi, aby potrestal prezidenta Vladimira Putina za invazi na Ukrajinu.

Oficiální prognóza počítá s více než zhruba desetiprocentním poklesem,” řekl Kudrin, který byl ministrem financí v letech 2000 až 2011. Předchozí prognózy ruské vlády počítaly s růstem HDP v letošním roce o tři procenta. Loni ekonomika vzrostla o 4,7 procenta.

Zdroj blízký ruské vládě agentuře Reuters řekl, že ministerstvo hospodářství letos počítá s poklesem o deset až 15 procent. Podle údajů Světové banky (SB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) snížení o deset procent znamená největší propad HDP od roku 1994, tedy z prvních let po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. SB tento měsíc předpověděla, že HDP Ruska se propadne o 11,2 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters koncem března předpověděli, že ruský HDP se letos sníží o 7,3 procenta. Inflace pak má vyskočit na téměř 24 procent, nejvýše od roku 1999.

ruské železnice

Lukáš Kovanda: Ruské železnice krachují, spoje prořídnou. Kremlu už nepůjčí ani Číňané

Ruské železnice bankrotují. V březnu totiž nesplatily všechny své závazky věřitelům, jak se smluvně zavázaly. Příslušná částka byla splatná ke 14. březnu. Podniku, který je stoprocentně ve vlastnictví Ruské federace, pak běžela desetidenní lhůta, kdy mohl věc napravit. Věřitelé však své peníze během této lhůty nedostali.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme