Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Eurobankovky
Profimedia
 ČTK

Míra inflace v eurozóně v říjnu klesla na 2,9 procenta, uvedl v rychlém odhadu unijní statistický úřad Eurostat. Je to větší pokles, než se čekalo, zejména díky výraznému snížení cen energií. V září míra inflace ve skupině dvaceti zemí, které používají společnou měnu euro, činila 4,3 procenta. Data za ostatní země Evropské unie, které nejsou zároveň členy eurozóny, rychlý odhad neobsahuje.

Reklama

Analytici očekávali, že míra inflace v eurozóně za říjen klesne na 3,1 procenta. Meziměsíčně ceny o 0,1 procenta vzrostly. Nejvíce k růstu cen v říjnu přispěla kategorie potraviny, alkohol a tabák. Následovaly služby. Výrazně nižší ceny energií naopak přispěly ke zmírnění inflace.

Nejhůře dopadlo Slovensko

Z celkových dvaceti zemí eurozóny má nejvyšší říjnovou inflaci Slovensko, kde činila 7,8 procenta. Snížila se však ze zářijové hodnoty 9,0 procenta a ze srpnové 9,6 procenta. Naopak nejnižší inflaci v eurozóně měly v říjnu Belgie s hodnotou -1,7 procenta a pak Nizozemsko, kde činila -1,0 procenta. Trojici s nejnižší inflací uzavírá Itálie, kde míra inflace činila 1,9 procenta.

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Hlavní hvězdou nadcházejícího Global Investment Summitu, který se uskuteční 2. listopadu na Pražském hradě, bude legendární investor Mark Mobius. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Mobius prozrazuje, do čeho má nyní cenu investovat, jak vnímá potenciál České republiky a také proč ve své nejnovější knize oslavuje deflaci. 

Přečíst článek

Míra inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu stanovila Evropská centrální banka.

Kompletní říjnové údaje, tedy za všechny země EU včetně České republiky, Eurostat zveřejní 17. listopadu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Call centrum (ilustrační foto)

Lidé bombardují call centra ČEZ i PRE. Ptají se na úsporný tarif a ceny elektřiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme