Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotbal je víc než hokej. Tipsport čeká rekordní sázky

Fotbal je víc než hokej. Tipsport čeká rekordní sázky
ČTK
Dalibor Martínek

Na domácí mistrovství světa v hokeji vsadili lidé u největší české sázkové kanceláře Tipsport celkem 1,703 miliardy korun. Byl to rekord mezi hokejovými šampionáty, vloni i předloni to bylo 1,4 miliardy korun. Ale v porovnání zájmu o sázky pořád vede fotbal. I když čísla jsou podobná. Žádný jiný sport, ani Olympiáda, se ve výši sázek s těmito dvěma sporty v Česku nemůže měřit.

Reklama

„O Euro 2024 v Německu očekáváme podobný zájem jako o hokej. Na poslední Euro v roce 2021 jsme přijali sázky za 1,4 miliardy korun, náš nejoptimističtější odhad na právě začínající turnaj je ke dvěma miliardám,“ říká Václav Sochor z Tipsportu.

Roli v celkové částce vsazených peněz na současné mistrovství Evropy ve fotbale patrně ovlivní fakt, jak daleko Češi turnajem postoupí. Rozhodně nejsou braní za favority.

I olympijské hry lákají sázkaře, ale přece jen ne tolik. Řada sportovních disciplín na olympiádě, například judo či lukostřelba, není tak všeobecně známa a sledována jako fotbal, hokej nebo tenis, takže i letní olympiády většinou sázkově táhnou ty nejsázenější sporty. „Na olympiádu v Tokiu 2020/21 jsme v Tipsportu nabrali sázky za 542 milionů korun, na zimní hry v Pekingu za 568 milionů,“ říká Sochor.

Vysoká laťka z Kataru

Vůbec nejvíc peněz na jednu sportovní událost podle něj Tipsport nabral při mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru, a to 1,88 miliardy korun. Letošní Euro by tuto hranici mohlo překonat.

Reklama

Finančně zajímavé jsou v posledních letech pro sázkové kanceláře i sázky na politiku, konkrétně na české a slovenské prezidentské a parlamentní volby a na americké prezidentské volby. Na příští hlavu českého státu si lidé u Tipsportu loni vsadili celkem 350 milionů korun.

Zajímavé je, že i když je rok 2024 takzvaně supersportovní, hrálo se mistrovství světa v hokeji, hraje se mistrovství Evropy ve fotbale a bude Olympiáda, nemusí to být rekordní rok z hlediska výše celkově vsazených peněz. Lidé, kteří se sázkám věnují, mají podle sázkovek pořád přibližně stejně peněz. Těch sice přibývá, ale konstantním tempem, bez ohledu na tu kterou sportovní událost. Sázkaři peníze rozloží během roku. Když není mistrovství, prosázejí peníze například na domácí fotbalovou ligu. 

Sázkové kanceláře upozorňují, že objem vsazených peněz není jejich příjem. „Z celkové vsazené sumy sázkařům obvykle vyplatíme zpět na výhrách v průměru víc než 90 procent, některé zápasy pro nás skončí ziskověji, na jiné vyplácíme víc peněz, než jsme přijali,“ říká Sochor z Tipsportu.

Sektor sázek bude v letošním roce také postižen navýšením sektorové obratové daně z hazardu o jednu třetinu a zvýšením korporátní daně o 10 procent.

Sázející eurovolby příliš nevzrušovaly. České sázkovky přijaly sázky za 17 milionů

Na evropské volby lidé u českých sázkových kancelářích vsadili 17 milionů korun, zájem o ně tak byl výrazně nižší než o jiné politické události včetně prezidentských voleb v USA nebo na Slovensku.

Přečíst článek

Rekord. Sázky na mistrovství světa v hokeji přesáhly 2,9 miliardy korun

Rekord. Sázky na mistrovství světa v hokeji přesáhly 2,9 miliardy korun

Sázky na letošní mistrovství světa v hokeji překonaly dosavadní maximum. Činily více než 2,9 miliardy korun a překonaly loňský rekord o téměř miliardu korun. Nejvíce sázeným zápasem bylo nedělní finále Česka se Švýcarskem, kdy se prosázelo přes 192 milionů korun. Zájem vystupňoval příjezd českých hvězd z NHL Davida Pastrňáka, Pavla Zachy a Martina Nečase.

Přečíst článek

Slavný šipkař Phil Taylor

Šipky: Hra o miliony, která přitahuje i velké investory

Šipky, sport, který se může zdát jednoduchý a přístupný, je ve skutečnosti obrovským odvětvím s miliony fanoušků po celém světě a s finančními toky, které mohou konkurovat tradičním sportovním gigantům. Odměny pro hráče, sponzoři a mediální práva – to vše vytváří dynamický a lukrativní svět šipek, který přitahuje jak hráče, tak investory.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

MS v holeji 2023

Rekordní sázky na hokejové mistrovství přesáhly dvě miliardy. Bookmakeři skončili v plusu

Přečíst článek
Tipsport Malta Cup 2023, finálové utkání Sandhausen - WSG Tirol

Zimní pohár se nám vyplatí, přitáhne to lidi k fotbalu v mrtvé sezóně, říká Sochor z Tipsportu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme