Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodeje elektromobilů ve světě prudce rostou, i díky štědrým dotacím

Elektromobil, ilustační foto
Pixabay
 ČTK

Prodej elektromobilů se loni ve světě zhruba zdvojnásobil a vystoupil na rekordních 6,6 milionu. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Zájmu o elektrická auta ale vedle nových modelů nahrává v mnoha zemích i státní podpora. IEA také upozorňuje na potřebu většího úsilí kvůli problémům v dodavatelských řetězcích a na nutnost zvýšení produkce surovin potřebných k výrobě elektromobilů.

Reklama

Pokud má silný růst prodeje elektromobilů pokračovat, je nutné zajistit větší diverzifikaci při výrobě baterií a také spolehlivost v dodávkách nejdůležitějších surovin. Jedině tak se dají omezit těžkosti při plynulosti výroby a dodávek a zabránit skokovému zvyšování cen, uvádí zpráva.

Loni se každý týden prodávalo více elektromobilů, než kolik se jich prodalo za celý rok 2012. Navzdory problémům v dodavatelských řetězcích růst pokračuje i v letošním roce - v prvním čtvrtletí prodej elektromobilů dosáhl v celém světě dvou milionů. Proti stejnému čtvrtletí loni je to nárůst o 75 procent.

Na konci loňského roku jezdilo po světových silnicích asi 16,5 milionu elektrických aut. Proti roku 2018 je to trojnásobek. IEA do loňského počtu prodaných elektromobilů započítává jak plně elektrické vozy, tak i plug-in hybridy.

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Řidiči snížení spotřební daně na naftu a benzin ani nepoznají

Benzín dramaticky zdražuje, za poslední tři dny o skoro korunu na litr. Řidiči tak červnové snížení spotřební daně o 1,50 koruny na litr nemusí vůbec poznat.

Přečíst článek

Reklama

Český Svaz dovozců automobilů začátkem května uvedl, že prodej nových aut s hybridním pohonem od ledna do konce dubna v České republice meziročně vzrostl o 34 procent na 8830 vozů. Z toho bylo 985 plug-in hybridů, což byl pokles o čtvrtinu. Odbyt elektromobilů se naopak o 37,5 procenta zvýšil a dosáhl 1035 vozů.

Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.

Škoda Auto vyrábí v Mladé Boleslavi baterie do elektromobilů pro celý koncern Volkswagen

Škoda Auto v Mladé Boleslavi nově vyrábí baterie pro elektromobily celého koncernu Volkswagen. Do technologií nainvestovala přes tři miliardy.

Přečíst článek

Petr Žaluda, šéf Olife Energy

Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda: Při současných cenách nafty začínají být elektroauta výhodnější

Několik let nebylo o Petru Žaludovi slyšet, jako by žil ve skrytu. Velký rozdíl proti době, kdy před devíti lety končil jako šéf Českých drah. Tehdy byly stránky bulváru plné „zaručených zpráv“ o rozmařilém životu a obřím odstupném vrcholového manažera. Žaluda se v posledních letech věnuje elektromobilitě. Založil firmu na dobíjecí stanice Olife Energy. Po počátečních bolestech mladé firmy očekává rychlý růst. A už se poohlíží po investorovi.

Přečíst článek

Továrna v srbském městě Kragujevac

Legendární Fiat 500 se téměř neprodává. V Srbsku místo něj budou vyrábět elektromobily

Automobilka Stellantis v Srbsku ukončí léta klesající výrobu modelu Fiat 500 L. Majitel továrny ve městě Kragujevac se ji chystá přestavět a od roku 2024 v ní vyrábět elektromobily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Blýskání na lepší časy. Prodej aut v EU se v dubnu zvýšil o 17 procent, vyšší je podíl elektromobilů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme