Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl v listopadu zaznamenal mírný růst, který opět táhla výroba aut

výroba převodovek
ČTK
 ČTK

Průmyslová výroba v Česku v listopadu podle statistiků zpomalila meziroční růst na 0,5 procenta z říjnových 3,1 procenta. Výsledek je překvapení v pozitivním směru, neboť na trhu se očekával meziroční pokles. V následujících měsících se už ale meziroční poklesy produkce zřejmě stanou běžnou realitou.

Reklama

Oživení zaznamenal v předposledním měsíci loňského roku automobilový sektor, přičemž výroba motorových vozidel rostla dvouciferným tempem. Mnohá další průmyslová odvětví ale naopak zaznamenala meziroční pokles, na kterém se podepsaly vysoké ceny energií. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu. Meziměsíčně byla průmyslová výroba v listopadu vyšší o 3,1 procenta.

Produkce českého průmyslu se v listopadu po několika rozkolísaných měsících vrátila ke stagnaci. „Oživení zaznamenala odvětví v celém segmentu automotive. Produkce řady průmyslových odvětví však meziročně klesla,” charakterizoval vývoj Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„S ochlazováním celkové ekonomické aktivity v Česku brzdí i sektor průmyslu. Přesto meziroční růst na 0,5 procenta je příjemným překvapením, neboť na trhu se očekával meziroční pokles. Jako překvapivý se mohl jevit stále solidní přírůstek výroby v odvětví motorových vozidel, a to vzhledem k dříve zveřejněnému meziročnímu snížení počtu vyrobených osobních aut. Trendy ve většině ostatních významnějších odvětvích se v listopadu nezměnily,” uvedl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. 

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut

Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut, zahraniční obchod a stavebnictví ale zklamaly, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dozvuky komponentové krize

Výroba motorových vozidel vzrostla dvouciferným tempem jak meziročně, tak meziměsíčně. Stalo se tak i přes stále trvající dílčí problémy v zásobování některými komponenty.

Naopak negativně se na výsledku průmyslové produkce podepsala hlavně výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. „V tomto odvětví se stejně jako v říjnu projevila odstávka v jaderných elektrárnách, teplejší počasí a úspory plynu,” uvedli statistici.

Pokles se v předposledním měsíci roku 2022 prohloubil ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména ve sklářském průmyslu a výrobě stavebních hmot. Důvodem byla především vysoká energetická náročnost těchto odvětví.

Nepříznivou charakteristikou bylo rovněž podstatné oslabení růstu nových zakázek.

Tempo růstu hodnoty zakázek zpomaluje

Hodnota nových zakázek se v listopadu meziročně zvýšila téměř o desetinu. Nových zakázek ze zahraničí bylo o 8,2 procenta více, domácí zakázky stouply o 13,3 procenta. Hodnota nových zakázek klesla pouze ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů a slévárenství, zejména v důsledku vysoké srovnávací základny.

„Meziroční zvýšení zakázek v běžných cenách o necelých deset procent je v kontextu prudce rostoucích cen v průmyslu velmi slabý,” dodal Rožumberský. 

Ceny potravin rostou nejen v Česku. Jídlo je ve světě nejdražší v historii

Světové ceny potravin loni vzrostly na rekord. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

„Ačkoliv se zakázková náplň průmyslových podniků meziročně zvýšila, v posledních měsících tempo růstu hodnoty zakázek ve všech sledovaných odvětvích zpomaluje,” poznamenala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Dodala, že meziměsíčním srovnání hodnota nových zakázek podruhé v řadě mírně klesla.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2022 meziročně snížil o 0,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda naproti tomu meziročně vzrostla o 13 procent. Vyšší tempo růstu platů ovlivnilo vyplácení mimořádných odměn a bonusů ke konci roku.

Inflace v eurozóně v prosinci nečekaně výrazně klesla a je na 9,2 procenta

Příjemné překvapení. Inflace v eurozóně v prosinci spadla výrazně pod deset procent

Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci klesla na 9,2 procenta z listopadových 10,1 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl Eurostat. Tempo růstu cen zpomalilo druhý měsíc v řadě a pokles byl výraznější, než očekávali analytici. Ti počítali s poklesem těsně pod deset procent.

Přečíst článek

V následujících měsících se už meziroční poklesy produkce zřejmě stanou běžnou realitou. Některá průmyslová odvětví se mohou stále potýkat s nedostatkem dílů, jiná může trápit slábnoucí poptávka. Společným rysem většiny odvětví budou silné tlaky na růst nákladů v podobě dražších energií či rostoucích mzdových požadavků. Řada podniků omezí investice, což se může projevit na jejich slabší produkci v budoucnu. Zatímco za loňský rok zaznamená celoroční produkce růst něco málo přes jedno procento, letos velmi pravděpodobně klesne.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme