Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko zvýší limit povinného placení DPH na dva miliony. Má souhlas Bruselu

Daně online, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Státy Evropské unie v úterý České republice schválily zvýšení limitu pro povinné placení daně z přidané hodnoty (DPH) z jednoho na dva miliony korun. Novinářům to po jednání s unijními kolegy sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura. Vláda je podle něj připravena zavést změnu od začátku příštího roku. Podle odhadů ministerstva by zvýšením limitu mělo ubýt plátců DPH zhruba o 105 tisíc.

Reklama

Praha loni požádala Brusel o zvýšení limitu pro platbu DPH, kterou mělo Česko pevně stanovenou už od svého vstupu do EU v roce 2004. Tento práh činil 35 tisíc eur (1,141 milionu korun v tehdejším kurzu). Nyní unie vyhověla žádosti zvýšit tento limit až na 85 tisíc eur, v dnešním kurzu asi 2,1 milionu korun.

„Pro všechny ty, kteří nechtějí být plátci daně a přitom mají příjmy do dvou milionů, je to dobrá zpráva. Od příštího roku si budou moci vybrat,“ prohlásil po jednání Stanjura. Vláda má podle něj připraven zákon, který zvedne daňový práh na dva miliony korun a zároveň na stejnou částku zvýší možnost využívání paušální daně.

Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Jak se účtují a zdaňují různé transakce s kryptoměnami, přehledně shrunuje daňový odborník BDO Michal Proks.

Přečíst článek

Zvýšení limitu pro povinné platby DPH na dva miliony korun podle Hospodářské komory ČR ulehčí administrativu drobným podnikatelům. Tím, že Česká republika měla stejný práh posledních 18 let, nebyl zohledněn mzdový ani cenový vývoj za tuto dobu, řekl mluvčí komory Miroslav Diro. Dodal, že zatímco v roce 2004 průměrná mzda v tuzemsku činila 17 466 korun, loni dosáhla 37 839 korun, což je právě více než dvojnásobek. Požadavek podnikatelů na zvýšení limitu komora proto považuje za legitimní.

Výjimka pro Českou republiku bude platit do konce roku 2024. Od začátku roku následujícího budou mít možnost zvýšit limit na 85 tisíc eur na základě novely směrnice o DPH všechny členské státy.

dělníci, stavba

Dalibor Martínek: Česko jako znalostní ekonomika? Spíš ekonomika rozkopaných silnic

Začíná jaro, bagry a dělníci v oranžových vestách jsou na svých místech. Rozkopávají silnice a chodníky. Neměnný rituál, konstanta našich životů. Ať je válka, nebo mír, rekonstruovat a opravovat se prostě musí.

Přečíst článek

Premiér České republiky Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Ekonomická nálada Čechů je nejníže za 10 let. Fialově vládě zvoní „alarm“

Nálada lidí v České republice padá, co se ekonomické situace týče, nejníže za posledních deset let. Podle dnes zveřejněných závěrů pravidelného, každoměsíčního šetření Českého statistického úřadu se totiž důvěra českých spotřebitelů v ekonomiku propadla nejníže od května 2012. A to ji další, zřejmě i citelný pád ještě čeká.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek
Točené pivo

Připravte se na to, co se změní ohledně DPH v roce 2024. Do sazby 21 procent spadne i pivo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme