Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: ČNB ve čtvrtek zvýší úrokové sazby minimálně na pět procent

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok
Deml Ondřej (ČTK)
 ČTK

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýší základní úrokovou sazbu zřejmě o 0,5 procentního bodu na pět procent. Počítají s tím odhady ekonomů, které ČTK oslovila. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 2001. Ekonomové ale nevylučují zvýšení základní sazby i o 0,75 procentního bodu. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Reklama

Na posledním měnovém jednání na počátku února rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Základní úroková sazba je tak aktuálně nejvyšší od od počátku roku 2002. Zároveň šlo o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Do hospody na pivo už jen svátečně. Rozdíl v cenách točeného a baleného piva už je propastný

Nůžky mezi cenou piva v hospodě a piva doma se stále rozevírají. Pandemie a související „garážové party“ i nynější rapidní inflace rozevírání ještě zrychlují.

Přečíst článek

"Nejpravděpodobnější variantou je zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu, ale nelze vyloučit ani výraznější zvýšení o 0,75 procentního bodu. Někteří centrální bankéři navíc avizují, že pět procent není za současné situace strop," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Hlavním důvodem zůstává podle něj prudký růst spotřebitelských cen.

"Původní předpoklady o kulminaci spotřebitelské inflace v prvním čtvrtletí letošního roku jsou pasé a nyní lze očekávat, že se na inflační vrchol dostaneme až na přelomu druhého a třetího čtvrtletí. A inflace rozhodně nebude kulminovat mezi deseti až 11 procenty, ale minimálně v rozmezí 13 až 15 procent a bohužel nelze zcela vyloučit ještě vyšší růst," dodal Novák.

Hlavní budova České národní banky

Inflace zastaví růst ekonomiky, letos se tak může pohybovat jen těsně nad nulou, míní ekonomové

Makroekonomický výhled je podle tuzemských analytiků výrazně jiný, než byl ještě před měsícem. Ekonomové oslovení v anketě Newstreamu očekávají dramatické zpomalení růstu ekonomiky. Kvůli konfliktu na Ukrajině a pádící inflaci není podle nich vyloučené, že se letošní růst hrubého domácího produktu bude pohybovat těsně nad nulou.

Přečíst článek

Hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil očekává ve čtvrtek zvýšení základní sazby o 0,5 procentního bodu. Zajímavá přitom podle něj bude zřejmě diskuze centrálních bankéřů. České ekonomice totiž hrozí stagflace, což je kombinace vysoké inflace a nízkého nebo žádného ekonomického růstu. "Pokud rada ČNB zasáhne proti inflaci dalším zpřísněním politiky, bude kritizována za udušení již tak chatrného ekonomického růstu. Pokud ve jménu předcházení recesi politiku nezpřísní, zpronevěří se svému primárnímu mandátu," vysvětlil Hradil.

"Na dalším zasedání očekáváme navýšení hlavní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu na pět procent. ČNB tím bude reagovat na inflační tlaky naakumulované v ekonomice ještě před vypuknutím války na Ukrajině, která je dalším inflačním šokem, ale i na zvýšená inflační očekávání v kontextu aktuální situace," uvedl rovněž analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Výhled do dalších měsíců je podle něj velmi nejistý, protože bude záviset nejen na délce válečného konfliktu na Ukrajině, ale i způsobu jeho ukončení. "Očekáváme, že inflace bude ještě sílit a začátkem léta dosáhne úrovně mezi 13 až 14 procenty, což samo o sobě navyšuje šanci ještě vyšší úrovně úrokových sazeb," dodal.

Válka zvedla toleranční strop

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozornil, že před válkou na Ukrajině bankovní rada považovala jako určitý strop úrokových sazeb pět procent. "Poslední vyjádření představitelů ČNB však naznačilo, že sazby vzhledem k inflačnímu výhledu půjdou patrně dále nahoru, a to i nad pět procent. ČNB v tomto ohledu však není osamocená, polská centrální banka patrně také směřuje se sazbami k šesti procentům, v případě maďarské trhy odhadují růst sazeb až k osmi procentům," uvedl. Seidler očekává, že rada ČNB ve čtvrtek sazby zvýší o 0,75 procentního bodu.

"Očekávám, že základní sazba dosáhne na konci března hodnoty pět procent, možná i 0,25 procentního bodu více. Bankovní rada bude tímto muset reagovat na nové inflační impulsy vyvolané konfliktem na Ukrajině i na tlaky k oslabení koruny vzhledem k rostoucí nejistotě v Evropě. I po takovém kroku budou reálné úrokové sazby vzhledem k inflaci hluboko negativní," uvedl ekonom a partner PwC Petr Kříž. Čtvrtečního jednání rady se zúčastní všech sedm jejích členů.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Růst českého HDP může na konci roku klesnout k nule

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se obává, že vysoká inflace se projeví na dramatickém snížení hospodářského růstu ČR. Růst českého HDP může podle něj koncem letošního roku klesnout k nule. Rusnok to řekl diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda
video

Kam až zamíří inflace? Do jaké míry poškodí válka české exportéry? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda

Nepredikovatelný konflikt na Ukrajině se stal dalším faktorem negativně ovlivňujícím vývoj inflace či další vývoj úrokových sazeb. Kam se až inflace může vyšplhat? Jak vysoké úrokové sazby můžeme letos čekávat? Jaký dopad může mít ukrajinský konflikt na české exportní společnosti? Odpovídá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme