Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co je s Navalným? Advokáti jej neviděli celé dny, jeho stav je nejasný

Ruský opoziční předák Alexej Navalný
ČTK
 ČTK

K vězněnému ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému správa věznice už třetí den v řadě nepouští advokáty. Podle serveru Meduza na to upozornila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Navalnému se podle ní minulý týden udělalo v cele špatně - točila se mu hlava, což ho donutilo lehnout si na zem. V jakém je nyní opoziční představitel stavu, jeho okolí neví.

Reklama

Jarmyšová nicméně popsala, jak pracovníci věznice reagovali na Navalného zdravotní indispozici minulý týden. „Zaměstnanci věznice hned přiběhli, odklopili pryčnu od stěny, položili na ni Alexeje a dali mu kapačku,“ popsala. Pryčna na samotce, kam Navalného zavírají, musí být během dne podle pravidel věznice přiklopená ke stěně. „Co to bylo, nevíme, ale vzhledem k tomu, že mu odpírají jídlo, drží ho v trestné cele bez ventilace a omezili mu dobu vycházek na minimum, tak to vypadá na mdloby způsobené hladem,“ popsala Jarmyšová.

Navalného mluvčí doplnila, že když opozičníka později navštívili advokáti, tak byl v pořádku. „Ale teď je to už třetí den, kdy nevíme, kde je,“ dodala. Navalnyj podle ní rovněž týden neposlal žádný dopis a zvenčí mu také nebyly doručeny dopisy. Jeho spolupracovníci nicméně ve čtvrtek na jeho kanálu na platformě YouTube vyzvali k agitaci proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi před prezidentskými volbami, které se budou konat 17. března.

Nový šéf britské diplomacie David Cameron v USA

Putinovy peníze patří na Ukrajinu. Cameron vyzval k využít zisků ze zmrazených ruských aktiv

Britský šéf diplomacie David Cameron prosazuje použití zmrazeného ruského majetku na obnovu Ukrajiny. "Bude to, chcete-li, záloha na reparace, které Rusko jednou bude muset zaplatit za nelegální invazi, kterou podniklo," řekl Cameron na bezpečnostním fóru ve Washingtonu.

Přečíst článek

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že režim v Moskvě se snaží uvržením Navalého do vězení zbavit nepohodlného kritika.

Ve vazbě se nedávno ocitli také tři Navalného advokáti Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer. Ve čtvrtek soud rozhodl o jejím prodloužení.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme