OBRAZEM: Spaní s včelami. Netradiční ubytování v Krušných horách nabízí pohled do úlu

V Krušných horách nedaleko Chomutova vybudoval včelař luxusní glamping. Z původní maringotky je tzv. apidomek vybavený skleněnou tabulí, která otvírá pohled do úlu. Hosté mají včely schované i pod matrací. Turisté si vyzkouší ovčelenou vodu a k dispozici mají ke sledování včel i kuklu. Za rok provozu nikdo z hostů žihadlo nedostal, řekl majitel netradičního ubytování Pavel Kaiser.
K přestavbě maringotky inspiroval podnikatele pradědeček. „Ten měl ve včelíně postel. Když mu bylo špatně, tak si tam chodil léčit různé neduhy. Koupil jsem maringotku a začal budovat včelín a v průběhu projektování jsem přemýšlel, jak to spojit s glampingem a apiterapií, která využívá včelí produkty k podpoře zdraví,“ uvedl Kaiser, který začal včelařit před 12 lety. Jako glamping se označuje luxusní forma kempování v přírodě.
FOTOGALERIE: Prohlédněte si netradiční ubytování
Několik včelstev
Ze zakoupené maringotky zůstal nakonec jen podvozek a kola. Uvnitř najdou návštěvníci vše potřebné k pobytu včetně sprchy a kuchyně. Pod velkou manželskou postelí jsou tři včelstva. V každém je 50 tisíc až 70 tisíc včel. Šest průduchů míří rovnou do postele. Otvor je tam také pro lahev s pitnou vodou. „Včely vytváří vibrováním magnetické pole a vodu takzvaně ovčelí. Pití takové vody by mělo mít léčebné účinky. Tady si z ní mohou lidé třeba uvařit čaj nebo kávu,“ uvedl Kaiser, který hostům připravuje také vlastní med.
V maringotce je skleněná tabule, která je zároveň jednou stěnou úlu. „Je to i pro mě jako pro včelaře parádní zážitek. Ve včelíně člověk zvedne rámeček a včely jsou neklidné, tady jsou v klidu. Je to taková včelí televize,“ uvedl Kaiser, který dává k dispozici pozorovatelům i lupu.

Včely jsou v maringotce od dubna do října, pak se stěhují na zimoviště. Provoz ubytování, kde je možné využít saunu nebo rybník, je celoroční. „Měl jsem tu alergiky, kteří se báli, přijeli proto v zimě. Pak tu byli na jaře a teď znovu,“ řekl Kaiser, který med včelám v maringotce nevytáčí. „Neruším tak nijak hosty,“ podotkl.
Na pobyt v proskleném úle si včely podle majitele rychle zvykly. O ubytování u obce Místo nedaleko zříceniny hradu Hasištejn zájem je, letní měsíce jsou obsazené. Vylepšení plánuje Kaiser v době, kdy se nestará o další včelstva. Z včelích produktů vyrábí propolisové kapky či med se zázvorem. „Hlavní pro mě je, že mě včely uklidňují. Snad tak působí i na hosty,“ dodal Kaiser.
Příjemný šum borovic, vlnky jezera a bezpečný areál. Tak to vypadá, když se ráno procházíte autokempem Klůček. Tento prostor v lese u Máchova jezera potěší rybáře, rodiny, cyklisty i plavce. Od kovidových peripetií se návštěvnost znovu pomalu zvedá, ale čísel před pandemií ještě nedosahuje.
Klid pod borovicemi. Horko láká do autokempu Klůček u Máchova jezera
Zprávy z firem
Společnost Redstone chce zaplnit díru na trhu. V centru Olomouce plánuje postavit studentskou kolej podle návrhu architektonického studia Perspektiv.
OBRAZEM: Už žádné staré koleje. Studenti v Olomouci dostanou luxus s fitness a kinem
Reality
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.