Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: „Máňa“ se stěhuje. Legendární letoun se po 40 letech vrátil do Kunovic

Letoun Máňa se po 40 letech vrátil z Pardubic do Kunovic
ČTK
 ČTK

Do „rodných“ Kunovic na Uherskohradišťsku se po více než 40 letech vydala Máňa, letoun L-410 UVP-T, který donedávna v Pardubicích sloužil k armádnímu letovému výcviku. V Kunovicích se z něj stane exponát, ve sbírce tamního muzea tento typ letadla chyběl.

Reklama

„Je to více než 40 let, kdy letadlo opustilo kunovickou továrnu, a vrací se zpět. Letadlo už není v provozuschopném stavu. Chtěli bychom, aby některé podsystémy nadále fungovaly, elektrika nebo hydraulická soustava,“ řekl ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Muzeum získává letoun, který dosud nemá. Vlastní sice typ 410 včetně prvního prototypu, ale všechno to jsou starší verze. Varianta UVP muzeu dlouho chyběla, navíc je v salonní úpravě. Letoun tak rozšiřuje muzejní kolekci VIP letadel.

FOTOGALERIE: Legendární letoun se vrací domů

Letoun vyrobila kunovická továrna 25. listopadu 1981. V prosinci si ho převzala československá armáda, kde sloužil na základně v Praze-Kbelích. Oslovení Máňa vymysleli piloti, kteří s ním kdysi létali. Později se letadlo přemístilo do Centra leteckého výcviku v Pardubicích, které spadá pod státní podnik LOM Praha.

„Každé letadlo má své pojmenování. Je to letecká tradice. Letadlo pomohlo vycvičit přes 50 armádních dopravních pilotů,“ řekl ředitel LOM Praha Jiří Protiva. Prototypu tohoto letounu se zase říkalo Matylda, dodal.

Letadlo do muzea půjčil státní podnik LOM Praha na osm let. „Každá letecká technika má svoji životnost. V říjnu 2020 se s ním letělo naposledy. Potřebuje generální opravu, což se už nevyplatí. Jsme moc rádi, že můžeme podpořit československou historii letectví a spolupracovat s leteckými muzei,“ řekl Protiva.

Letoun Máňa dokáže vzlétnout i přistát na krátké ploše. Pilot v něm zvládal přistát také na trávě nebo ne na úplně hladké ploše. Jiná letadla vyžadují hladkou vzletovou dráhu. Nalétalo se s ním přes 3500 hodin a absolvovalo přes 5800 přistání.

Lidé si připomněli 10. výročí zmizení letu MH370

Dekádu trvající záhada. Malajsie přemýšlí o obnovení pátrací akce po ztraceném letu MH370

Malajsie zvažuje obnovení pátracích akcí po zmizelém letu MH370 aerolinek Malaysia Airlines, uvedl web CNN. Případ zůstává i po téměř deseti letech stále nevyřešenou záhadou. Naposledy se o nalezení letadla pokoušela v roce 2018 společnost Ocean Infinity, která by se měla na pátrání vydat znovu.

Přečíst článek

„Je to velmi dobré letadlo, robustní. Odolné. Je to velmi spolehlivé dvoumotorové letadlo. Bylo původně plánované pro lety v Sovětském svazu, muselo vydržet od vysokých teplot po minusové teploty,“ řekl ředitel Centra leteckého výcviku v Pardubicích Jaroslav Špaček.

Letoun dnes cestoval po silnici na tahačích. Jel přes 200 kilometrů. Přesun vyžadoval velké přípravy. Napřed museli pracovníci muzea sundat křídlo, odstrojit motory. Trup a křídlo jely zvlášť, každá část měla svůj kamion.

„O Máňu se postaráme, jako by byla naše vlastní. V tovární montážní hale v Kunovicích ji opět budeme montovat za odborné pomoci továrny, vyrábí tam tato letadla v různých obměnách více než půl století,“ řekl Hrabec. Veřejné slavnostní odhalení letounu Máňa se uskuteční v červnu, dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme