Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalá modelka Diana Langes-Swarovski řídí fotbalový klub. Teď to má těžké

Diana Langes-Swarovski
Tipsport Malta Cup/použito se svolením
Tereza Zavadilová
tzv

Zástupkyně páté generace rakouského šperkařského rodu Swarovski je jednou z nejvýše postavených žen nejen rakouského, ale i evropského fotbalu. Prezidentka fotbalového WSG Tirol udělala z lokálního klubu profesionální. Mančaft vytáhla ze třetí do nejvyšší ligy.

Reklama

Diana Langes-Swarovski byla zvolena šéfkou klubu z osmitisícového městečka Wattens před devíti lety. Předtím desítky let šéfoval alpskému klubu její otec Gernot. „Byla jsem ale normálně prezidentkou zvolena, dokonce jednomyslně,” říká dědička šperkařského impéria.

Alpský WSG Swarovski Tirol nesl jméno rakouského rodu až do loňska. Kvůli potížím s koronavirem totiž firma Swarovski coby hlavní sponzor klub opustila. Šperkařskému gigantu sice šéfuje bratr Diany Markus, ale firma omezila sponzorské aktivity ve fotbale proto, aby nemusela propouštět.

Wattens odehrál v rakouské Bundeslize už tři sezóny a šéfka klubu doufá, že se klubu podaří v lize udržet, ač nyní hospodaří s malým rozpočtem a peníze shání, kde může. Rakouskému tisku řekla, že zpráva o odchodu sponzora přišla jak blesk z čistého nebe.

V roce 2020 byla zvolena rakouskou sportovní manažerkou roku – právě za příběh, kdy z provinčního klubu udělala profesionální. „Je to věc, na kterou jsem ve své kariéře nejvíce pyšná. Ale úspěch je dán úsilím celého klubu, to je jasné," řekla Langes-Swarovski newstream.cz. Tyrolský klub si už dva roky po sobě v zimě zahrál i s českými a slovenskými kluby na TipSport Malta Cupu.

Opět ve stopách otce

Fotbal není jedinou vášní Diany. Dříve působila jako modelka, prodává svou řadu parfémů Real Fanatic, má farmy v Jižní Africe. 

Nyní jí čeká další manažerský oříšek. Na přelomu roku oznámila, že od ledna přebírá aerolinku Tyrolean Jet Services. Tu Gernot Langes-Swarovski vytvořil převzetím malé aerolinky Aircraft Innsbruck v roce 1978. Tehdy sloužila spíše jako privátní aerolinka pro rodinu Swarovski a vlastnila tři private jety. Postupně se rozrostla, ale covid jí také těžce zasáhl a loni v létě musela zmenšit byznys na polovinu. Swarovski vzkázala, že chce firmu se sídlem v Innsbrucku stabilizovat a pak znovu rozjet. 

Tipsport Malta Cup 2022

Čechům se podařilo udělat ze zimního poháru na Maltě mezinárodní událost

Již čtvrtým rokem sponzoruje sázková společnost Tipsport utkání Tipsport Malta Cup na Maltě. Sportovní klání, které vzniklo jako součást zimního tréninku fotbalistů, už má v ostrovní zemi vlivnou pozici. A kolik to celé stojí?

Přečíst článek

Žena mezi bafuňáři

Být vysoce postavenou ženou v prostředí, které je skoro výlučně mužské, není jednoduché. „Poznámky a kritika, jestli jste žena nebo muž, ustanou, když je odvedena práce. Hlavní je mít v tom srdce. Na druhou stranu, byla bych ráda, kdyby ve fotbalu bylo více žen. Bylo by to hezké,” říká manažerka. 

Fotbalisté, sportovní novináří i „bafuňáři” svou Dianu, jak si nechává říkat, milují – pravidelně chodí v zelenobílém dresu fandit na tribunu, je známá svou bezprostředností. Protože, jak sama říká, fotbal pro ni není hra – je to vášeň

Malta

Na Maltě je stavební boom. Táhne ho i česká banka

Slunečná ostrovní země staví nové hotelové, rezidenční a apartmánové domy s více než 50 tisíci lůžky. „Země odstartovala během pandemie stavební boom,” říká český šéf maltské banky.

Přečíst článek

Richard Santus, pilot a majitel Aeropartner

Bohatí skoupili bizjety, na nové se čeká přes dva roky

Covidová pandemie přitáhla k privátním letům nové zákazníky. Často kvůli tomu, že pravidelné linky vůbec nelétaly tam, kam se klienti potřebovali dostat. „Klasické letecké linky byly paralyzované a my jsme vnímali, že kouzlo privátní přepravy začalo působit na nový okruh zákazníků,“ říká Richard Santus, generální ředitel Aeropartner. Společnosti doufají, že tito klienti jim zůstanou i po návratu do normálu. „Zatím pro nás pracují okolnosti. Ubylo spojů, které tito lidé potřebují a zdražily letenky,“ podotýká pilot. Že vzrostl zájem o soukromé létaní se projevilo i na trhu s bizjety. „Trh s použitými letadly je nyní úplně vybrán a na nová se čeká dva roky nebo déle,“ dodává Santus.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tipsport Malta Cup 2023, finálové utkání Sandhausen - WSG Tirol

Zimní pohár se nám vyplatí, přitáhne to lidi k fotbalu v mrtvé sezóně, říká Sochor z Tipsportu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme