Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zjednodušte podmínky zaměstnávání cizinců, apeloval na vládu šéf Hospodářské komory

 nst
nst

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v novoročním projevu vyzval vládu k jinému způsobu regulace trhu s energiemi, zabránění těch cílů Zelené dohody EU, které jsou pro ČR zjevně nerealistické, či ke krátkodobému řešení napjaté situace na trhu práce přijímáním zahraničních pracovníků. Podnikatelé podle něj musí pochopit, že stabilizace veřejných financí je prvořadým úkolem všech.

Reklama

„Okamžitým úkolem jsou kroky směrem k jinému způsobu regulace trhu s energiemi. Chápeme, že řešení se nenajde okamžitě. Jako prezident komory však neumím našim členům vysvětlit, proč ceny energií tak prudce vzrostly, ale současně vzrostly i marže energetických společností,” uvedl Dlouhý. To je podle něj okamžitý úkol pro ministra průmyslu a obchodu.

Stejně je nutno podle něj okamžitě, jakmile to koronavirová situace dovolí, krátkodobě řešit napjatou situaci na trhu práce doplněním zahraničními pracovníky a umožnit lepší podmínky pro jejich přijímání. „Vždy zdůrazňujeme, že to nevidíme jako trvalé řešení, ale jako ‚záplatu' na momentální problém,” řekl.

forinty, ilustrační foto

Maďarští byznysmeni vtrhli do Česka. Zdvojnásobili objem kapitálu v českých firmách

Maďarští podnikatelé loni významně posilovali svůj byznys na českém trhu. Objem základního kapitálu českých firem, který kontrolují majitelé z Maďarska, se mezi lety 2020 až 2021 zvýšil o téměř sto procent na 15,5 miliardy korun. Nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem zůstávají Slováci, co do objemu zainvestovaného kapitálu ale vítězí Němci, kteří do tuzemských firem vložili pětinásobek toho, co slovenští, ukrajinští a ruští podnikatelé dohromady. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet. 

Přečíst článek

Dlouhý požaduje po vládě, aby se bránila těm cílům Zelené dohody, které jsou v případě ČR zjevně nerealistické. „Usilujme o zachování co nejvyšší možné míry energetické soběstačnost. Víme, že o základním nasměrování klimatických politik je v EU rozhodnuto, ale to neznamená, že například u balíčku Fit for 55 vláda nemá poukazovat na místy až nesmysly nebo že nemá bojovat o vlastní právo na rozhodování o energetickém mixu,” upozornil.

Dlouhý uvedl, že při žádosti o vytvoření vhodných podmínek pro investování nemyslel jen využití evropských peněz, ale především atraktivní podmínky pro soukromý kapitál, ať domácí či zahraniční, nízkou byrokracii, daňová zvýhodnění nebo vzdělávací systém, nabízející profesně připravené lidi.

Po mnohých apelech na vládu se obrátil na podnikatele s apelem, aby si uvědomili, že tato vláda bezpodmínečně musí začít stabilizovat veřejné finance. Připomněl, že při pokračování současných trendů hrozí, že v roce 2024 by ČR měla podíl dluhu na HDP vyšší než zhruba polovina zemí EU. „Podpora musí jít buď jen těm sociálně nejpotřebnějším a zvýhodnění opravdu jen tam, kde to do budoucna přináší nejvyšší přidanou hodnotu. Nebo řečeno jinak, jednodušeji, podnikatelé od státu musí chtít dobrou politiku, nemohou však chtít peníze,” uzavřel.

Tomáš Kopečný šéf reklamní agentury S5IVE a značky Engelmüller

Dobříš má na to stát se rukavicovým centrem Evropy, říká tvůrce luxusních rukavic Engelmüller

Tomáš Kopečný se věnuje reklamní branži. V roce 2015 si ale začal plnit sen a vzkřísil tradiční značku řidičských rukavic Engelmüller. A s luxusními rukavicemi se mu povedlo prorazit do celého světa. „Ano, i v Česku lze vytvářet high-endový luxus. Na prodej značky v tuto chvíli nemyslíme. Na to bude čas tak za dva tři roky,“ prozrazuje Kopečný v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Evropská asociace hospodářských komor do čela zvolila prvního Čecha, Vladimíra Dlouhého

Přečíst článek
Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme