Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojené státy chtějí nastartovat výrobu čipů, utratit hodlají miliardy dolarů

Vláda USA udělí výrobcům čipů miliardové dotace na výstavbu nových závodů
iStock
 ČTK

Administrativa prezidenta Joea Bidena by měla v nadcházejících týdnech udělit miliardové dotace výrobcům čipů, například Intelu nebo firmě TSMC, na výstavbu nových závodů ve Spojených státech, uvedl list The Wall Street Journal (WSJ).

Reklama

Cílem chystaných oznámení je nastartovat výrobu vyspělých čipů, které pohánějí chytré telefony, umělou inteligenci (AI) a zbraňové systémy, napsal deník s odvoláním na zdroje z odvětví. Dotčené strany se k věci zatím nevyjádřily.

Některé ze zdrojů mají za to, že oznámení přijde před Bidenovým projevem o stavu unie, který přednese 7. března. Mezi příjemci dotací bude patrně americký Intel, který má rozpracované projekty v Arizoně, Ohiu, Novém Mexiku a Oregonu, které budou stát přes 43,5 miliardy dolarů (přes 992,3 miliardy korun), napsal WSJ.

Ilustrační obrázek

Hackeři se zaměřují na automobily. Vozy budou chráněny před kyberútoky

Letošní červenec přinese další změnu pro výrobce automobilů. K řadě platných povinností jim u nových vozů přibude ochrana před kyberútoky. Tu zatím řešila každá automobilka po svém.

Přečíst článek

Financí od vlády se nejspíše dočká i tchajwanská firma TSMC. Tento největší smluvní výrobce čipů na světě má rozestavěné dva závody poblíž Phoenixu v celkové hodnotě 40 miliard dolarů.

O vládní subvence se uchází uchází také jihokorejský Samsung Electronics. Stavba jeho závodu v Texasu za 17,3 miliardy nabrala zpoždění. Výrobu by měl zahájit příští rok. Z hlavních uchazečů WSJ dále připomíná podniky Micron Technology, Texas Instruments a GlobalFoundries.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme