Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schváleno. Síť obchodů Hruška ovládnou Maďaři

Schváleno. Síť obchodů Hruška ovládnou Maďaři
Profimedia
 ČTK

Antimonopolní úřad povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního řetězce Hruška, který má prodejny hlavně na Moravě, a společnosti Sempronemo, která se zabývá správou a pronájmem nemovitostí.

Reklama

„V rámci správního řízení úřad zejména posuzoval dopady v oblasti maloobchodního prodeje zboží denní potřeby, přičemž při hodnocení se zaměřil na území celé České republiky a pak okresů a měst, kde se činnosti spojujících se stran překrývají. Po posouzení situace úřad rozhodl, že spojení podstatným způsobem nenaruší hospodářskou soutěž. Ke stejnému závěru pak dospěl i po zhodnocení vlivu spojení na další trhy, jako je například výroba a velkoobchodní prodej čerstvého chleba, rohlíků i ostatního pečiva,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v tiskové zprávě.

Oriens obě firmy kupuje prostřednictvím společnosti Central European Retail Holding, jejímiž jednateli jsou zakladatelé skupiny Flóra Macherová a Krisztián Orbán a stoprocentním společníkem skupina Oriens. Central European Retail Holding vlastní skupina Oriens od září 2023.

Řetězec Hruška se sídlem v Ostravě má prodejny hlavně na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách. Firma patří třem společníkům, Pavlu Hruzíkovi, Jarmile Plevové a Janě Škrabalové. Transakce se týká také převzetí ostravské společnosti Sempronemo.

Křetínský usiluje o převzetí vlastníka britské Royal Mail

Český miliardář Křetínský chce ovládnout britskou královskou poštu založenou roku 1635. Akcie pošty v reakci letí nahoru o 26 procent. Stoupají rovněž akcie nizozemské pošty, v níž má Křetínský takřka třetinový podíl, všímá si ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Maďarský fond toho v ČR vlastní víc

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Hruška v roce 2022 vytvořila tržby 7,78 miliardy korun, meziročně o 374,2 milionu korun nižší, a čistý zisk 156,5 milionu korun. V roce 2022 Hruška provozovala 434 vlastních prodejen a zajišťovala jednotnou obchodní politiku pro 581 provozoven. Zaměstnávala přes 3000 lidí.

Oriens je soukromě vlastněný průmyslový holding se zaměřením na fondy soukromého kapitálu v České republice, Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Od roku 2021 do skupiny Oriens patří společnost Flosman, která v Česku provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod.

V ČR Oriens ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery. Loni koupil obchodníka s hutním materiálem Steelmart z Huštěnovic na Uherskohradišťsku, dodavatele komponentů a specializovaných dílů pro energetiku, ropný a plynárenský průmysl a dopravu Sanborn z Velkého Meziříčí a také podíl ve firmě Gastro-menu Express z Třince na Frýdecko-Místecku. V červenci ÚOHS oznámil, že Oriens může koupit v Česku další potravinářský řetězec Pramen CZ.

Síť prodejen Hruška převezme maďarský fond Oriens

Síť prodejen Hruška převezme maďarský fond Oriens. Patří mu i obchody Flop

Maloobchodní síť Hruška převezme maďarský investiční fond Oriens. Hodnota transakce, kterou ještě musí posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), se pohybuje v jednotkách miliard korun. Serveru Zboží&Prodej potvrdily podpis smlouvy dva zdroje obeznámené s aktuální situací na trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Drahé potraviny? Z tržního hlediska vše v pořádku, prohlásil antimonopolní úřad

Drahé potraviny? Nejvyšší marži mají prvovýrobci, prohlásil antimonopolní úřad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme