Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvýnosnější letní brigáda? Hlídání dětí, psů a koček či programování

Brigádníci najdou uplatnění v gastronomii
ilustrační foto Newstream,cz
Michal Nosek
nos

Čas prázdnin a s nimi spojených letních brigád se blíží. Volná místa v nabídce internetových portálů zatím ještě jsou. Zaměstnavatelé shání na letní provoz zejména brigádníky na pozice prodavače, pokladní, číšníky, servírky, pomoc do kuchyně, dělníky i pracovníky do administrativy. Nejlépe ohodnocené jsou tradičně pozice třídění balíků, balení a doplňování zboží nebo práce pokladní.

Reklama

Brigádníci jsou ale často vybíraví, chtějí méně náročné pozice jako je řidič, kurýr, delegát cestovní kanceláře či recepční. Dobře se dá vydělat i doučováním, hlídáním dětí či domácích zvířat a prací hostesky na různých letních akcích, dobře se mohou na brigádách v oboru uplatnit i studenti výpočetní techniky. Ti mohou dostat až 300 korun na hodinu. Více než 200 korun na hodinu si vydělají hostesky na promoakcích, či studentky a studenti, kteří se věnují doučování.

Řada  studentek a studentů středních a vysokých škol si potřebuje přes léto přivydělat. Hledání té správné brigády si však není třeba nechávat na poslední chvíli, koncem června či začátkem července už může být pozdě. Mezi aktuálně zveřejněnými více než dvěma tisíci nabídkami na pracovním portálu Prace.cz hledají firmy nejvíce v prodeji, obchodě a administrativě, ale i v gastronomii a ve výrobě a na stavbách. Další tradiční uplatnění naleznou brigádníci v zemědělství. 

Trvalky jsou prodej, obchod, gastronomie a pohostinství

„Letos mají brigádníci největší šanci získat práci na pozicích prodavač, pokladní, administrativní pracovník a dělník. Následují pozice v gastronomii: číšník, servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Práce.cz a dodává: „Velký zájem zaměstnavatelů je také o řidiče a skladníky.“

Reklama

Práce v logistice a skladech je hodně celý rok, nyní zde firmy potřebují vykrýt činnosti svých kmenových zaměstnanců, kteří budou čerpat dovolenou. Žádaní jsou také pracovníci ostrahy ze stejných důvodů, léto je navíc hlavní sezónou hudebních festivalů a dalších velkých kulturních či sportovních akcí, kde jsou právě pracovníci ostrahy potřeba.

Láká práce za volantem či u moře

Nabídka pracovních pozic nekoresponduje ale vždy s přáními uchazečů o práci. „Zájemce o brigádu láká často rozmanitější práce: jako řidič, kurýr či delegát cestovní kanceláře, nebo naopak pohodovější práce na recepci či jako fakturantka,“ dodává personalista.

Podle dat portálu Platy.cz si například pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru 150 korun na hodinu, dělník 170 korun na hodinu, pracovník ostrahy 175 korun na hodinu, číšník 183 korun na hodinu. Prodavač pak 184 korun na hodinu, skladník 188 korun na hodinu, delegát cestovní kanceláře 193 korun na hodinu, administrativní pracovník 195, řidič 205 korun a kurýr 215 korun na hodinu. 

Sklizeň chmele na chmelnicích JZD Očihov v šedesátých letech

RETRO: Chmelové brigády dříve neodmyslitelně patřily k létu středoškoláků. Jak probíhaly?

Chmelové brigády patřily mezi fenomény šedesátých let a byly pro středoškoláky zároveň také příležitostí, jak ukázat svou houževnatost a samostatnost. Není proto divu, že na ně dodnes mnoho lidí nostalgicky vzpomíná. Většina dnešních dospělých se totiž shoduje, že při nich zdaleka nešlo jen o sběr chmele jako takový, ale že prostor při nich dostávaly také četné zážitky dospívajících. Načerpejte tuto nezapomenutelnou atmosféru ve fotogalerii.

Přečíst článek

„Mnoho studentů a studentek s hledáním letní brigády čeká, až skončí školní rok. A to již mohou být nejlepší místa obsazená. Vyplatí se tedy vybírat již v první polovině června,“ shodují se oslovení personalisté.

Letiště Praha má před začátkem letní sezony nedostatek personálu.

Nejsou lidi. Letišti Praha chybí personál, přitom očekává silnou letní sezonu

Letiště Praha má před začátkem letní sezony nedostatek personálu, chybí mu asi 80 pracovníků. Po covidové krizi je těžké získat lidi zpět, řekl ředitel letiště Jiří Pos. Přitom letiště očekává silnou letní sezonu. Odhaduje, že za červenec a srpen odbaví přes tři miliony cestujících.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Cizinci vystavili účet tuzemské gastronomii. Nejhorším pokrmem je chlebová polévka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme