Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na co lidský kontakt? S chatbotem imitujícím psychoterapeuta si povídají miliony lidí denně

Web s chatbotem imitujícím psychoterapeuta má 3,5 milionu návštěv denně
ČTK
 ČTK

Čarodějnický učeň Harry Potter, miliardář Elon Musk, zpěvačka Beyoncé, italský instalatér Super Mario nebo ruský prezident Vladimir Putin - to je jen několik z řady osobností a postav, s jejichž imitacemi řízenými umělou inteligencí je možné si psát na chatovací webové stránce character.ai. Stále populárnějším se však stává chatovací partner imitující psychoterapeuta - lidé s ním sdíleli celkem 78 milionů zpráv - jen od listopadu jich bylo 18 milionů - a denně jeho stránku navštíví 3,5 milionu lidí, píše web stanice BBC.

Reklama

Chatbot s prostým anglickým jménem Psychologist (Psycholog) využívá stejnou technologii jako populární ChatGPT a jeho tvůrcem je 30letý student psychologie Sam Zaia z Nového Zélandu, který na webu vystupuje pod přezdívkou Blazeman98.

Společnost z amerického San Franciska, která stojí za webem character.ai, tvrdí, že by se popularita psychoterapeutického chatbota neměla přeceňovat; uživatelé podle ní na její web chodí spíše pro pobavení, než aby zapředli vážnou konverzaci. Nicméně z milionů postav, s nimiž je možné si na webu dopisovat, je 475, které mají v názvu anglická slova pro terapii, terapeuta nebo psychoterapeuta. Jsou schopné odpovídat v několika jazycích a nabírají na popularitě, píše BBC.

Miliardář Jeff Bezos s partnerkou Lauren Sánchez.

Stárnutí je humanitární katastrofa, řekli hoši ze Silicon Valley a začali hledat lék proti smrti

Sen o věčném mládí a životě nabral materiální podobu. Trh s výzkumem stárnutí a oddálení smrti se rychle zvětšuje. Investují do něj známí miliardáři.

Přečíst článek

„Nikdy jsem neplánoval z toho vytvořit nástroj, který by mohl skutečně pomáhat,“ říká tvůrce chatbotu Psychologist Zaia. „Pak jsem ale začal dostávat zprávy od lidí, které ty konverzace pozitivně ovlivnily a použili je nástroj k uklidnění,“ dodává Zaia, který prý chatbot trénoval na principech, které se naučil při studiu psychologie. Chatbot naučil odpovídat především na dotazy ohledně nečastějších duševních potíží, jako jsou úzkosti a deprese.

S BBC hovořila také profesionální psychoterapeutka Theresa Plewmanová, kterou popularita této platformy nepřekvapila, zpochybnila však její efektivitu a podotkla, že nástroj není kompetentním terapeutem.

„Hodně toho píše a dělá rychlé závěry. Třeba mi hned začal radit s depresí, když jsem napsala, že se cítím smutná. Tak by lidský odborník nereagoval,“ uvedla terapeutka. Dodala však, že bezprostřední a spontánní povaha rozhovoru s chatbotem může být prospěšná pro lidi, kteří potřebují rychlou podporu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme